Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

karel_vvv

27. 1. 2012 0:52
To by se dalo tesat do kamene

Škoda, že to člověk nemůže asi tak 1000x vytisknout na tlustý papír a mlátit s tím levičácké intoše po palicích. Možná by se jim alespoň na chvíli rozsvítilo. Celý život poslouchám ty jejich žvásty, jak je kapitalismus v krizi. Teď se bojím, že by to mohlo špatně skončit, díky tomu plíživému zavedení socialismu. Ten, zcela zákonitě vede ke korporátnímu fašismu a totalitě, posléze ke krachu a výbojné válce. Doufám, že ještě není úplně pozdě a USA se vzpamatují z té levičácké propagandy. Volby rozhodnou, ne že ne.

2 0
možnosti
V

viet

26. 1. 2012 23:50
Hochu, hochu

Hochu, hochu, opravdu si ve své prostotě myslíš, že kapitalismus není v krizi, zatímco krize je způsobena socialismem? Nestuduješ ty ekonomii?;-D

1 0
možnosti

haes

27. 1. 2012 0:52
Re: Hochu, hochu

Kapitalismus nemůže být v krizi, když vlastně neexistuje. To, co tu máme dneska je korporátní socialismus. Autor to vidí správně.

2 0
možnosti
BP

morrigan

26. 1. 2012 23:19
Hmm,

takže za krizi v 30.letech můžou taky snahy o sociální stát? Když je tržní hospodářství tak ideální zřízení, proč to tehdy kikslo? A mmch, kapitalismus v relativně čisté podobě existoval v podstatě tak jen necelé století....

0 0
možnosti
K

karel_vvv

27. 1. 2012 1:09
Re: Hmm,

Ne za to mohla pitomá státní regulace burzy a finančního sektoru (vedena dobrými umysly lidomilných socialně smyslejících politiku, jak jinak). Situaci navodila megabublinu a kdyz to bouchlo, stát zavedl tak pitome zakony, které krizi konzervovaly dalších skoro 10 let a exportovaly do celého světa. Amíky z toho dostala až válka, nikoliv úspěch bláznivého Nového údělu demokratického socialisty Roosvelta.

Inflace v Nemecku, to bylo to same - socialisticka vlada, utrácení, dluhy, podvody. Hyperinflace. Rozklad státu. Hitler. Dálnice a zaměstnanost na dluh, vše kryto panem Schachtem a směnkami přes falešnou firmu. Když všechno prožrali a nikdo nechtěl dál dělat zlatého oslíka, na chvíli pomohlo zabavení majetku židovských plutokratů (samozřejmě ve jménu lidu), pak Československého zlata (s odpornou spoluúčastí Anglické banky) , a pak bylo nutno vsednout na tanky a sjednotit Evropu, vytvořit nového evropského člověka. Zrovna jako dneska.

0 0
možnosti
RT

inosh

26. 1. 2012 22:51
Souhlas

R^R^R^

1 0
možnosti
J

jack095

26. 1. 2012 22:17
Intelektuálové mají krizi pernamentně.

Krize kapitalizmu je blbost. Ostatně ten sám názem mi zvání Karlem Marxem. Myslím že správnější by bylo systém svobodného trhu.

A ještě sitát - tuším Viktor Dyk  : " Není jenom svoboda ideálem národa, nýbrž také k užitku je na míse se projevuje"

0 0
možnosti
HM

JMNT

26. 1. 2012 22:24
Re: Intelektuálové mají krizi pernamentně.

Pokud dovolíte, současný systém pořád funguje na bázi akumulace kapitálu, jeho investování a nakonec zhodnocení skrze práci. Je jedno, jestli ten kapitál naakumulujete v bance, nebo v prasátku u sebe doma, bez kapitálu si ani dnes na "svobodném" trhu (lépe "volném") neškrtnete. Proto bych řekl, že kapitalismus se stále celkem aktuální termín ;-) a krize kapitalismu nemusí nutně znamenat, že je v krizi systém. Stačí, když lidé, kteří systém tvoří, ztratí (nebo ztrácí) v systém respekt nebo důvěru. A to myslím je autorův modus vivendi, nikoli krize systému jako takového ;-)

1 0
možnosti
NNAV

Nikdy nespím a vy?

26. 1. 2012 21:18
Panebože chlapče. Co se vám to stalo? Máte přesně vymytý

mozek, jako měli v 50-tých letech mladí rudí svazáci. Dnes je in a cool být prostě v mladí pravičák a říkat, že žádný kapitalismus není. Proberte se už proboha. Kdyby opravdu sociální stát mohl za všechno, tak nejhůř na světě je teď ve Švédsku, Norsku, Dánsku, Finsku- a pravda je, že tyto státy jsou natom v Evropě nejlíp. Bohužel, každý stát má na sociální systém v jiné míře- musí jít ruku v ruce i s určitou nepsanou morálkou a etikou ve společnosti. Ne jako u nás. A restrikce, směrnice, omezování vznikli z nějákého důvodu, byli reakcí společnosti na určité chování. Sociální stát- 2. světová válka- chudé masy volí Hitlera, Enviromentalismus (vybíjení Kytovců, lesů- kvůli zisku chamtivých obchodníků atd). Kapitalismus jak ho máte nastudovaný v jeho ideální formě-nemůže fungovat-protože lidé jsou nedokonalý - proto je i systém nedokonalý. Navíc paradox komzumního myšlení. Komismus-planovaná ekon.-nedostatek výrobků. Kapitalismus-tržní eko.- hodně výrobků-lidé málo peněz-půjčují si

3 0
možnosti
PZ

Rájec

26. 1. 2012 21:26
Re: Panebože chlapče. Co se vám to stalo? Máte přesně vymytý

Autor má, pravda, dost nastudováno. To ale asi není Vaše parketa. Takže chlapci jak ho důvěrně nazýváte, se nic nestalo.

0 0
možnosti

radek.stembera@volny.cz

26. 1. 2012 20:38
karma

a naprostý souhlas

2 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

26. 1. 2012 20:35
Kapitalismus versus socialismus

Kapitalismus je výkonný, ale nemilosrdný. Socialismus chrání každého (i ty, kteří o žádnou ochranu nestojí), ale je to drahé a úplně to likviduje efektivitu.

-

Cílem demokratických systémů by mělo být řídit stát tak, aby byl ještě efektivní, ale aby chránil ty nejvíce ohrožené, pokud si to zaslouží. Bohužel, evropský systém zašel příliš daleko, pod záminkou ochrany slabých likviduje demokracii, ztrácí výkonnost, zadlužuje se, a ti, které chrání, se mu pošklebují nebo ho rovnou nenávidí. Ve snaze pokračovat tímto směrem Evropa likviduje efektivní zaměstnavatelské vztahy pod záminkou ochrany pracujících, likviduje sociální systém tím, že do něj pouští lidi, kteří ho zneužívají, likviduje střední třídu, protože se pokouší tyhle nejapnosti zaplatit nárůstem daní.

-

Tragédií je, že to lidé nevidí, věří tomu, že za jejich problémy můžou ti, kteří problémy nemají, tedy bohatí. Hrozí nám, že eurosocialismus bude nahrazen eurokomunismem.

0 0
možnosti
MK

Martin Kavka

26. 1. 2012 20:43
Re: Kapitalismus versus socialismus

;-DEdmunde a víte co je největší paradox? Že i ti komunisté věděli, že mohou dát jen to, na co mají. To ovšem neberte, že bych je nějak obdivoval

0 0
možnosti
MK

Martin Kavka

26. 1. 2012 20:21
Já to vidím takto

lidé chtějí všechno a hned. Mají na to přeci právo. Tak se zadlužují. Stejně tak to dělají státy ve velkém měřítku. Politici mají ideu a tak jí hodí do placu a vytvoří k tomu rozpočet. Je to asi dva roky co jsem byl v Planeu Elektro něco kupovat a byla tam dvojice lidí, kteří nevypadali, že jsou nějak extra placeni, vybírali si modní hit Led televizi od Samsungu za 25 tisíc. Když jsem odcházel, tak tato dvojice seděla u stolku s příjemnou slečnou, která jim vyřizovala spotřebitelský úvěr. A tady vidím problém, ekonomika je hnána dluhy. Nikoli realnou spotřebou a realnými potřebami. Jako lidé se chovají i státy. Takže krize je daní, že v minulosti máme pocit blahobytu, v kterém nás politici utvrzuji.

Podlě mě nejde o krizi, ale návrat k normálu

0 0
možnosti
N

NewDorianGray

26. 1. 2012 20:18
Drzost.

Tvrdit, že za předlužení dlužníka nemůže věřitel ale dlužník... Přeci každý ví, že kdyby se všichni věřitelé na celém světě dohodli, že Řecku nepůjčí od počátku ani korunu...  Ne ne, nic těm prevítům nevracet, vždyť i za to můžou sami. Banky musely přeci vědět, že řečtí politici falšují výkazy. Banky nesou odpovědnost. Nenažraní němečtí důchodci, kteří prahli po úročení svých úspor s nimi. To kvůli nim nakupovaly banky řecké dluhopisy. Kdyby žádné úspory neměli, o nic by nepřišli. Politici za nic nemohou. ;-D

1 0
možnosti
MK

Martin Kavka

26. 1. 2012 20:37
Re: Drzost.

Možná jednou budou věřitelé trestání že půjčují. Nějak jsem zamyslel. Úvaha. Zaměstnavam určitý počet lidí a vyplácím jim mzdu, kterou si mohu dovolit jim vyplácet. Jím se to nelibí, chtěli by více a já se musím pohybovat jen v rámci zakázek které získám. Jednoho dne si řeknu. Mají pravdu, ať se mají ještě lépe a přidám jím. Vzhledem ke konkurenčním cenam to nějaký čas budu táhnout z rezerv a až dojdou, tak si vezmu půjčku. Protože můj zisk je limitovan konkurenčním prostředím, tak se dostanu do situace, kdy si budu muset vzít další půjčku, abych dal zaměstnancům více než jsem schopen vydělat. Pak se dostanu do situace, ,kdy už nebudu schopen získat půjčky a pokusím se refinancovat stávající dluhy. To mi na čas pomůže, ale co bude pak?

0 0
možnosti
  • Počet článků 101
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1911x
Ctím liberální principy. Nemyslím, že vím nejlépe, co by měl, kdo dělat, nebo jak by měla vypadat kultura. Chtěl bych objasňovat některé myšlenky svobody.