Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

buta

8. 2. 2011 11:23
Správně, v platiské chirurgii už trh existuje....

- takže pane autore, kolik dáte za operaci mozku u svého dítěte ? Zatím vám ho odoperují za 150 na hodinu - za dvouhodinovou operaci 300 korun. Tak k tomuto poplatku z vašeho pojištění si soukromý špitál řekne třeba dalších 40 tisíc - asi se dost prohnete. Kolik byste vy osobně tržně ohodnotil třeba operaci rakoviny prostaty u sebe ? Kolik by měl za vás operující lékař dostat ? A opravdu si představte že na tom stole ležíte !

0 0
možnosti

mamina2

8. 2. 2011 11:34
Re: Správně, v platiské chirurgii už trh existuje....

Nejen v plastické. Trh už dávno existuje třeba i kolem křečových žil, které už se operují téměř výhradně bez přispění pojišťovny. Taky taková operace v jednodenní chirurgii stojí podstaně víc než běžná operace v nemocnici na pojišťovnu. Ten soukromý doktor totiž může vyhodit každého, kdo není ochotný zaplatit cenu podle jeho představ. Takže doktor se má dobře, pacienti, kteří si to mohou dovolit platí, a ti ostatní prostě nemají nárok. Myslíte, že by to takhle mělo fungovat třeba i u operace slepáku nemluvě o mlhem složitějších operací, které hradí pojišťovna? Že doktor řekne, za tyhle peníze to nedělám, buď dostanu víc, nebo máte smůlu.

0 0
možnosti

bk89322

7. 2. 2011 18:42
Trh se ve zdravotnictvi neprosadi

Dovolil bych si upozornit na skutecnost, ze v USA, kde az do Obamy stat do zdravotnictvi temer nemluvil, se samovolne spolecensky vyvinula situace, kde jsou cca 2/3 nemocnic neziskove ci statni (nikoliv federalni) organizace a mezi neziskovky patri vsechny opravdu spickove nemocnice. Tj. o penize v prvni rade nejde ...

0 0
možnosti

Kvetuska55

7. 2. 2011 18:52
Re: Trh se ve zdravotnictvi neprosadi

Jenomže v USA, kdyby se přišlo na to, že ministr má prsty v miliardovém podvodu, šel by za katr. Je zajímavé sledovat, jak tady lidem vadí peníze, které stát sype do zdravotnictví, ale vůbec jim nevadí ty miliardové tunely. Přitom všichni, co zde diskutují mohou onemocnět, dokonce velmi vážně a jsem zvedavá, jestli mají uspořeno na nákladné operace - kldyž je to tedy zboží, komodita, kterou si každý má koupit.

0 0
možnosti

Kvetuska55

7. 2. 2011 18:29
Jistě pane,

jen bych vám doporučila přečíst si některé blohy MUDr Romana Šmuclera, kterého rozhodně nelze považovat za bolševika. Např. "Zdravotnictví není na hraní..."

Pokud se však domníváte, že zdraví je v civilizovaném světě zboží, komodita, tak vám přeju hodně, hodně zdraví, dlouhý život a hodně, hodně peněz.

0 0
možnosti

Aqua

7. 2. 2011 18:23
Napsal bych to stejně

ale pro české bolševiky to nemá cenu. Tady se pořád věří v ráj, kde každý pilně pracuje jen tak zadarmo pro blaho lidstva a když už peníze, tak je berou jako snadno natisknutelnou věc. Snad tahle zkažená generace, pro kterou je jakýkoli ekonomický pojem sprosťárna, vymře dřív, než tenhle stát zbankrotuje...

0 0
možnosti

Kvetuska55

7. 2. 2011 18:35
Re: Napsal bych to stejně

Ani nevíš, jak já ti z celého srdce tu krásnou a ekonomicky čistou budoucnost přeju V

0 0
možnosti

da007

26. 1. 2011 8:04
TRH

 Trhj e nejlepsi lekar!!!A jediny kdo jej muze ridit je konkurence!Je to obchod nic vic!V pripade ze nebude poptavka,nebude kseft!A taky neexistuje nic horsiho,nez jakykoli zasah at uz statu nebo nekoho jineho,kdo by chtel trh pokrivit,regulovat nebo narovnavat!Byla by to nejvetsi chyba,ktera by se v dalsim dusledku zase jen vymstila!

0 0
možnosti

pehavecm

25. 1. 2011 13:44
trh vyřeší vše - pokrač

V tomto zdravotnictví je vinou zdeformovaného trhu situace taková, jaké je. Trh se však VŽDY prosadí. Z hlediska zdeformovaného trhu není pro zdravotnictví jako celek, jakožto ani pro zdravotnická zařízení VÝHODNÉ zaměstnávat dobře placené, specialisované lékaře a tak - v důsledku trhu, zdůrazňuji v důsledku trhu ani nejsou zaměstnávání.

To jenom hloupá levice si myslí, že stát to musí a umí nějak zařídit. 

0 0
možnosti

pehavecm

26. 1. 2011 7:52
Re: trh vyřeší vše - pokrač

Píši dodatek ke svému vlastnímu příspevku, vzhledem na vznesené připomínky diskutujících. Mám publikaci, týkající se přelomu let 1947/1948 v Československu a v ní příklad toho, že trh se vždy prosadí. Jedná se o tehdejší vyjednávání o výši mezd ale v situaci, když už od r. 1946 část hospodářství byla "Benešovými" dekréty znárodněna a vzhledem na vliv KSČ odbory měli silné slovo v sociální politice:

"My dělníci, odmítáme návrh sociální demokracie na zvýšení platů všech státních zaměstnanců o 10 procent. Naopak, plně podporujeme stanovisko soudruha Antonína Zápotockého, předsedy Ústřední rady odborů, podle kterého "ze státní pokladny můžeme rozdělovat jen to, co v ní je a tolik, co si kdo skutečnou prací pro republiku zaslouží. Proto my dělníci s nejnižšími platy máme dostat přidáno a naopak, státní zaměstnanci s platy nad 6 tisíc korun se budou muset spokojit s nižšími příjmy." (Dokážete pochopit, že ty požadavky odborů před Vítezným únorem byly vlastně tržní . z jejich strany...)

0 0
možnosti

pehavecm

25. 1. 2011 13:39
trh vyřeší vše

Samozřejmě, je to pravda. Trh nepotřebuje souhlas společnosti na to, aby se prosadil. Je směšné, jak zásadně funkci trhu někteří zpochybňují, ale přitom hned v další věte argumentačně přiznávají důležitost trhu. Byl to trh, který způsoboval soustavné zaostávání socialistických zemí za hnusným, zahnívajícím kapitalistickým "západem", byl to trh, který donutil lidi, aby v honbě za kvalitnějšími nebo luxusnějšími výrobky platili za bony tři, pět nebo až sedminásobek jejich úřední hodnoty (tj, 1 Kčs), byl to trh, který donutil lidi v socalismu, aby platily úplatek za všechno, co bylo nedostatkové, byl to trh, který nakonec rozvrátil hospodářství všech zemí bývalé RVHP a je to taky trh, který určuje ekonomické dění v naší společnosti a taky v regulovaném, v podstatě socialistickém zdravotnictví. Je to trh, který způsobuje nízké platy lékařům, ale to neznamená že trh je zlý, anebo že trh znemužňuje lékařům dobře vydělávat. ve skutečnosti jde o socialismem zdeformovaný trh ... (pokrač.) 

0 0
možnosti

Apodemus

25. 1. 2011 13:56
samozrejme ze trh potrebuje souhlas spolecnosti

spolecnost tomu trhu musi vytvorit podminky, aby se prosadil. Co myslite ze jsou antitrustove (antimonopolni) zakony? Trh sam o sobe je nestabilni, vede k monopolum, vykyvum, nestabilitam. Potrebuje regulaci v podobe zakonu, aby vubec mohl vzniknout.

0 0
možnosti

Leff

25. 1. 2011 11:57
Studujte a radujte se z uvolněných míst!

stále dokola se to opakuje: jak mají lékaři a sestry dost peněz, práci mají lehkou a o službách se hodně vyspí.

A to nemůžu pochopit! Správný pravičák by přece zajásal, jak se sám uplatní na uvolněných zdravotnických místech a už měl mít podanou přihlášku na medicínu.  Místo toho se komunisticky žvaní, jak se někomu práce přikáže. Nevím proč hlavně od ODSáků. Nerozumim! :-P

0 0
možnosti

da007

25. 1. 2011 9:12
Musim

se ozvat a pridat na stranu blogera.Vy jste vubec nepchopili,nebo nekteri ani nedocetli,protoze jinak byste nemohli takto reagovat!S autrem clanku plne souhlasim!Jde o nabidku a poptavku,jedna se tedy o trh!Ne vsichni lekari operuji 10 hod. na sale.Znam taky takove,kteri udelaji vizitu,pak se zamknou do svych lek.pokoju,pracujou tam na svych vecech na netu a cekaji na obed!Byl jsem taky na pohotovosti v noci,sestra lekare probudi   jen pokud vam upadla noha!Muj obvodni lekar prosi o sluzby v nemocnici,protoze za vikend si vyspi 9000 Kc a ihned po skonceni sluzby se rano presune na svuj obvod,kde pokracuje zcela fit ve sve ordinaci.Asi odpocaty!!!Neznam chudeho lekare,ale chudeho ucitele s VS to tedy znam!!Karma!!!Nenapsal bych to lepe!!!

0 0
možnosti

mamina2

8. 2. 2011 11:29
Re: Musim

Nevím, o jakých odděleních mluvíte, rozdíly budou velké. Ale zrovna na té chirurgii, kam půjdete s upadlou nohou, si asi doktor většinou moc nepospí.

0 0
možnosti

Alexandr Špáta

25. 1. 2011 8:45
Víte pane Ábelovský,

možná by bylo dobré, kdybyste si trochu projel historii zdravotnictví. Možná by Vám pak došlo, že prostě chcete jít jen zpět. Stejně tak by bylo dobré zjistit si, co se to děje se zdravotnictvím ve světě a proč se tam a jak kde dělají reformy. Jinak to vypadá, že si ten trh třeba i vyzkoušíte, pokud Heger přijde s Julínkovou reformou. Stejně takplatí, že v demokracii si ten trh může prosadit většina. Prostě kdo chce kam, pomozme mu tam. Je vidět, že jste mladej a zdravej, takže si zjevně myslíte, že se tržně postaráte o své zdraví. No a až něco přinde a ta tržní cena Vám a Vaši rodině zláme ekonomicky vaz, možná ze svých bludů procitnete. Pak ovšem bude zase dosti dlouhá cesta k další změně, jakkoli je demokracie systémem, který Vám může dát ochutnat přánbí většiny a jakkoli jev něm vždy možná korekce. Povětšinou ty změny ale nebývají ze dne na den. Snad by se vzplatilo o věcech trochu více přemýšlet.

0 0
možnosti

krab

25. 1. 2011 10:48
Re: Víte pane Ábelovský,

Prave proto, ze chceme lecit stare a nemocne, tak v tom nesmi byt statni moloch a rozkradani v miliardach. Teprve potom stari a nemocni dostanou dustojnou peci z penez pojistoven ktere o klienty bojuji.

A pojistovna bude chtit se postarat i o dnesni stare a nemocne, protoze pokud ne, tak dnesni mladi a zdravi uvidej jak se o ne postara az budou nemocny a reknou si : "dekuju pekne, pujdu jinam".

Trzni cena zdravotnictvi, proti ktere bojujete, je mnohem NIZSI, nez statni cena. V soukromem se nikdy nekrade tolik jako ve statnim, rozdil je mozna tisicinasobny. Vsechno co stat pustil se dneska vyrabi levnejs a kvalitnejs, VSECHNO BEZ VYJIMKY.

Takze kdyz mame na to platit HODNE, proc vam vadi platit MALO?

0 0
možnosti
  • Počet článků 101
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1911x
Ctím liberální principy. Nemyslím, že vím nejlépe, co by měl, kdo dělat, nebo jak by měla vypadat kultura. Chtěl bych objasňovat některé myšlenky svobody.