Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
R

realateista

23. 1. 2011 22:50
Vražda na tyranu není zločinem

Tvrdit ještě dnes po finanční krizi, že "trh vyřeší vše" má nejméně 20 let zpoždění a je jen k smíchu

Autor píše "Jde totiž o mnohem víc než jen o cenu práce lékaře".

Ano jde o mnohem více, jde o možnosti tunelování a o privatizaci. Zdravotnictví skutečně může být "zlatý důl", pokud ho budou vlastnit bezohledné finanční skupiny.

Jen co lidí má dnes problémy vyznat se v takových primitivnostech, jako jsou finanční půjčky. Jak se asi tito naivové budou orientovat, až se stanou cílem manipulací bezohledných velkých vlastníků nemocnic, zdravotních pojišťoven a distribucí léků?

Řešení je jednoduché - generální stávka a pád této modrobolševické vlády asociálních tunelářů.

0 0
možnosti
T(

ToughestDebaterEver (GodMode:On)

23. 1. 2011 22:43
Trh by v lecčems pomohl ale není to tak lehký

Hned první věc s čím nesouhlasím je to, že zdraví je komodita jako každá jiná. To skutečně není a plyne to spíš z mýho přesvědčení, než z nějaký ekonomický teorie. Kdyby tam nebyl ten rozdíl, kterej leží hlavně v etický rovině, tak obchod se zdravím by defakto znamenal obchod s lidma. určitý tržní mechanismy by ale zdravotnictví pomohly (mzdy, racionální hospodaření), každopádně je tu obrovský ALE a je třeba si dávat sakra pozor na jakoukoliv privatizaci (s tím už zkušenosti máme a slovo tunel má od tý doby další význam že). Celková privatizace mi přijde řešení ve stylu "ode zdi ke zdi" a je to vysoce riziková záležitost. Ekonomové rádi věří teoriím a dávají zaručený recepty, ale odpovědnost nemají žádnou a mnohdy to dopadá neslavně a oni pak tak akorát strčí hlavu do písku, nebo se vymluví na složitost světa. Daleko lepším a citlivějším přístupem je nejdříve systematicky zoptimalizovat zdravotnictví a eliminovat ty zhovadilosti, co se tam dějí, odstavit pijavice atd.

0 0
možnosti
PK

repanak

23. 1. 2011 22:36
Nejsem ekonomický expert na zdravotnictví,

i když je to určitě zajímavá disciplina. Vše se nechá považovat svým způsobem za zboží, i třeba žena. Kolik stojí, kolik vydělá, zda bude efektivnější, když jí zprivatizuji atd. Váš návrh je velmi lákavý - jedinou privatizační pilulkou - made in USA? vyřeším prakticky všechny problémy. Nikoliv zdraví ale léčení nemocí je skutečně zboží zvláštního druhu - nelze ho často nekoupit - na rozdíl od třeba zlatých hodinek,

nemohu jít tak často a jednoduše do vedlejšího krámu, kde je levněji, lepší kvalita, nebo třeba možnost substituce podobným produktem - místo šunky třeba sýr atd.

Zatím "bezplatné" zdravotnictví je i výrazným přerozdělovacím prvkem - zjednodušeně chudí i ne vlastní vinou by na operaci či léčení neměli prachy. Privatizace i nemocnic je možná, ale ve Vašem pojetí totální privatizace včetně pouze komerčního pojištění těžko proveditelná.

0 0
možnosti

martin013

23. 1. 2011 22:22
Trh?

Podívejte se... Můj diskusní příspěvek rozhodně nebude publikován v Lidových novinách, ale stojím si za ním. Narvěte si už konečně ten váš všeřešící TRH do špic! Kdo neztratil paměť vzpomene si, že už máme za sebou jeden boom zdravotních pojišťoven. Proč? Protože přece jedině TRH to měl vyřešit. Výsledek? Pojištěnci při prvním náznaku potíží houfně prchli pod křídla VZP. A teď do toho máme jít radostně znovu? Jedině hlupák se 2x spálí o stejná kamna. A ještě malý příklad. V okresním městě působí asi 7 kardiologických ambulancí. Nic proti. To nemůže nikdo zakázat, i kdyby jich tam bylo 20. Každý kardilolog má sono za asi 15 mega. Využití tohoto počtu sonografů v okresním městě je více než sporné. Ptám se vás, kdo to v konečném důsledku zaplatí? Samozřejmě že pacient, přes zdravotní pojištění, které se i díky těmto neefektivnostem potácí v deficitech. Nejsem proto, aby někdo diktoval počet sonografů v okresním městě. Ale nezlobte se, přestal jsem i věřit, že to zvládne ten váš TRH. 

0 0
možnosti
  • Počet článků 101
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1911x
Ctím liberální principy. Nemyslím, že vím nejlépe, co by měl, kdo dělat, nebo jak by měla vypadat kultura. Chtěl bych objasňovat některé myšlenky svobody.