Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
W

Wabo

24. 1. 2011 11:11
Pane Ábelovský

Pane Ábelovský, lépe studujte, abyste své alma mater nedělal ostudu. Zdravotnictví trh nevyléčí, měl jste už od prvního semestru vědět, že zdravotnictví je nejlepší příklad, kdy trh působit nemůže, protože poptávková funkce po zdraví se s nabídkovou protne v nekonečnu a nekonečné prostředky na zdravotnictví nemá žádný jednotlivec, rodina, domácnost, ani stát.

Když se budete učit lépe, třeba se vá poštěstí chvíli studovat nebo pracovat v USA nebo ve východní Asii. Přeji vám to, rozšíříte si obzory. Ani tam samozřejmě zdravotnictví neřídí trh,  ale pokud tam onemocníte, vaše uvažování to snad  vyléčí.

0 0
možnosti
P

polto

24. 1. 2011 12:28
Nesmysl

Nebudu se poustet do kritiky vasi "teorie", jen bych rekl, ze byste se taky mel ridit svou vlastni radou a neco si prostudovat...

Zdravotnictvi, funguje tim lepe cim mene se do toho stat plete. Jsou samozrejme kratkodobe ci lokalizovane vyjimky, ale socialisticke zdravotnictvi (vice-mene cela Evropa) obecne "parazituje" na vysledcich vyzkumu a vyvoje z USA a jenom diky tomu je jakz-takz konkurenceschopne. Nicmene v uspesnosti leceni rakoviny (a jinych zasadnich nemoci), v poctu modernich diagnostickych pristroju, v pristupu k modernim ucinnym lecivam a v rade dalsich ukazatelich je pece v USA jednoznacne lepsi. Stoji to samozrejme i vice penez, ale zejmena v dusledku socialistikych deformaci typu Medicare a Medicaid a taky nesmyslnych regulaci FDA. Tam kde je v US zdravotnictvi trh (napr. laserova operace oci) jdou naklady dolu a kvalita nahoru...

0 0
možnosti
F

Fiara.L@seznam.cz

24. 1. 2011 11:09
Haha

Tohle  o léčbě trhem posloucáme už 20 let a kam jsme došli?S celým slavným trhem tak leda do.....

0 0
možnosti
JN

Jarda5612

24. 1. 2011 11:54
Re: kam jsme došli?S celým slavným trhem tak leda do.....

Nikoliv. Všechny věci, které dnes kupujete jsou na vyšší úrovni než byly ty, které produkovalo soucialistické plánované hospodářství.

0 0
možnosti
A

Apodemus

24. 1. 2011 11:03
mozna se k tomu clanku vyjadrim pozdeji

az si ho poradne prectu. Z vasich minulych claneku mam jiz predstavu, ze jste produkt VSE indoktrinovan svatou virou libertarianskou. Doporucuju si na toto tema nastudovat skutecne odbornou literaturu. Ve zdravotnictvi je spousta trznich selhani - asymetrie informace, nepredvidatelnost individualni poptavky, eticke otazky.

0 0
možnosti
A

Apodemus

24. 1. 2011 11:06
Re: mozna se k tomu clanku vyjadrim pozdeji

podle meho si neuvedomujete (i dalsi lide co volaji po trhu), ze zavedeni trhu by vedlo k nasobnemu prodrazeni pece. Zakladni princip trhu je, ze cenu sluzeb a statku urcuje konkurence na volnem trhu, tedy ne vyhlaska. A soucasne ceny pece urcovane vyhlaskou jsou hluboce pod realnou trzni cenou. Co provede prilis moc trhu ve zdravotnictvi ukazuje USA, peci nemaji lepsi nez jine zeme, ale plati za ni dvakrat vic.

0 0
možnosti
B

brooklin

24. 1. 2011 11:03
2 řádky

Přečetl jsem nadpis a první dva řádky a pochopil, že toto nepsal normální člověk, ale ekonom. Jak se někdo může na zdraví dívat jako na zboží? Zboží si svobodně vyberu, ale zdraví? Lékaři si nikoho za rukojmí neberou. To je vždycky taková ta otřepaná fráze "pacienti jsou rukojmí lékařů, děti jsou rukojmí učitelů, cestující jsou rukojmí železničářů... Je to blbost a populismus. Lékaři jsou privilegovaná skupina, jelikož bez nich tady pomřeme. Když nebude v bance jeden, nebo dva ekonomové, svět se nezboří. Když vás nebude mít kdo uspat na sále, nebo hlídat na ARO... to bude jiné kafe. To že lékaři vydírají je sporné. Ostatně chtěl byste Vy dělat ve třiceti letech za 100Kč za hodinu. Já moc ne. 

0 0
možnosti
F

Fiara.L@seznam.cz

24. 1. 2011 11:13
Re: 2 řádky

R^   Ale na druhou stranu...co my víme?Třeba si autor jde k lékaři koupit půl kila zdraví,zatímco babča v důchodu si koupí jen deset deka a politik třeba metrák...;-D

0 0
možnosti
HD

opportunity

24. 1. 2011 10:58
Ano, pořád platí, že

lepčí je být zdravý, mladý a bohatý, než chudý, nemocný a starý.

0 0
možnosti
G

Gmur

24. 1. 2011 10:57
zdravi absolutne neni zbozi

omitam.

Az budete nemocen, uvidite , ze je to jinak. Copak se se zdravim da obchodovat? Prodavat a kupovat?

0 0
možnosti
JN

Jarda5612

24. 1. 2011 11:45
Re: zdravi absolutne neni zbozi

Se zdravím ne, ale se zdravotním ošetřením ano.

0 0
možnosti
C

certik_bertik

24. 1. 2011 10:21
to

by mě zajímalo jestli byste vy medicínu dal;-D, podle mě ani náhodou

0 0
možnosti
X

xena123

24. 1. 2011 10:17
zdraví není zboží

jednoho zdraví nestojí nic, druhého třebapár stovek a třetí si ho nekoupí ani kdyby zaplatil miliardu.

"Zbožím" můžeme nazvat maximálně služby lékařů.

A odstátnění zdravotnictví? a jak to chcete udělat. To řeknte lidem, co si celý život platili zdravotní pojištění a nemocní nebyli, že teď když potřebují lékaře, že tu péči nedostanou.

A jak byste si vůbec představoval tu privatizaci? To by se zase pár kamárádíčků zaměstnanců státní správy dostalo za pár šupů k drahým přístrojům a pak by za draho léčili.Rv A na někkteré části zdravotnictví by se nejspíš ani kupec nenašel.

0 0
možnosti
L

Luborka

24. 1. 2011 10:24
Re: zdraví není zboží

Co Vás vede k domění, že někoho zdraví nic nestojí?8-o

0 0
možnosti
JR

janulator

24. 1. 2011 9:13
Pane jste hlupák!

Základním atributem zboží (tržní komodity) je to, že kupec si může svobodně vybrat jestli to, či ono zboží koupí a prodejce určuje jeho cenu na základě tržních podmínek. Dívat se na zdraví jako na komoditu může opravdu jen velký hlupák!

0 0
možnosti
R

rito

24. 1. 2011 9:43
Re: Pane jste hlupák!

Velmi silná slova odborníka na tržní hospodářství;-O. Stačí si jen uvědomit jedno základní. Jak se chovají lékaři! Oni se vystrkují jako nedoceněné zboží v Česku, jinde lépe hodnocené. Anebo pracovní síla není zboží? A máte to. Prodávám se tam, kde jsem dražší a kde mi to patřičně zaplatí. To je ten základ, který Vaše osočování autora postrádá. Pouze je zádrhel v tom, že někde je "zboží" za nemalého přispění daňových poplatníků vyrobeno a ono se jde samo prodávat někam jinam namísto toho, aby něco výrobci vrátilo. Kalkuluje s výrobními náklady do vlastní kapsy. Řešením je pouze jedno. Ano, dělejte si se svým vzděláním co chcete, ale zaplaťte beze zbytku náklady, kterými jste byli zhodnocení do zboží, zvané lékař.:-/

0 0
možnosti
VS

Astaroth

24. 1. 2011 8:57
je to pravda, trh vyresi

Trh vyresi vse, dokonce i pohrbeni hekatomb mrtvol, vzniklych vstupem trhu do zdravotnictvi. Ale bude to falesny trh, zafinancovany statem :-P

Mimochodem i tridni boj je jen trzni dusledek chovani protrznich sil vuci lidu.

0 0
možnosti
JN

Jarda5612

24. 1. 2011 11:36
Re: je to pravda, trh vyresi

....tridni boj ....

opět vůně komunistické ideologie.RvRvRv

0 0
možnosti
  • Počet článků 101
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1911x
Ctím liberální principy. Nemyslím, že vím nejlépe, co by měl, kdo dělat, nebo jak by měla vypadat kultura. Chtěl bych objasňovat některé myšlenky svobody.