Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

Pako01

24. 1. 2011 13:38
Nesmysl.

Bohužel autor si nemůže pamatovat dobu, kdy zdravotnictví patřilo neodmyslitelně do balíku servisu státu - stejně jako policie, hasiči, atd. Demontáž systému a infiltrace farmaceutických molochů opravňuje fanatické neoliberáry k doměnce, že zdraví je komodita. Autor blogu je mladý, zdravý, určitě studoval na jedničky, ale plácá pitomosti. Zdravotnictví JE servis. Stejně jako policie, hasiči, vojsko(i když zrovna armáda je jiná kapitola). Přestože v průběhu let platím za servis státu stále více, dostávám od něj stále méně - a to i se započítáním inflace.  Při logice páně blogerově a při iniciativě Keců veřejných se brzy dočkáme tvrzení, že bezpečnost je komodita na trhu a začne-li nám hořet dům, budeme se muset  prokázat bankovní zárukou dříve, než si vůbec dovolíme zavolat hasiče. Mám prostě na svět a roli státu jiný pohled než pan bloger. Nikdy nikomu nepřeji nic zlého, možná bych panu blogerovi popřál trošku více empatie. Budou-li všichni jako pan bloger, asi brzo vymřeme.

0 0
možnosti
MD

Black Out

24. 1. 2011 14:05
Re: Nesmysl.

...vtipná přezdívka...

Nejsem si tak úplně jistý, zda je zdravotnictví servis. Musím souhlasit s "panem bloggerem". Teď toiž platíme stejnou péči kuřákum (rizikova rakoviny), prostitutkám (HIV, žloutenka) nebo alkoholikům (desítky onemocnění např. jater atd) bez ohledu na to všichni platí na zdravotní pojištění podle stejného klíče. Proč? Úplné odstátnění a to VZP by celý proces dramaticky zefektivnil a to nejen tím, že by výše uvedené skupiny platili víc. Nevím proč není určena základní péče a možnost připlácení na nadstandartní.

0 0
možnosti
C

Cynyc_

24. 1. 2011 13:23
Volnotržní fundamentalismus

je takovým socialismem pro studenty VŠE - člověk s tím na studiích více či méně vážně koketuje a pak buď dostane rozum, nebo se stane členem Liberálního institutu. Chudák autor si myslí, že nám sděluje jakési objektivní pravdy, přitom je to ideologie jako každá jiná. Už ten úvod - domněnky, že ekonomie může vyřešit nějaký filozofický problém nebo že existují (objektivně) spravedlivé podmínky vyjednávání o mzdě, jsou tak fundamentálně mylné, že tím celý text prakticky ztrácí cenu.

0 0
možnosti
BP

boris.pouzar

24. 1. 2011 12:57
tak fajn

něco jste navrhnul, i když vlastně nechápu co přesně.

Mohl byste mě např. odkázat na nějaký stát,kde Vámi navrhovaný model funguje - tedy čistě komerční pojetí zdravotní péče ?

Vy si to nemůžete pamatovat - ale tento bezbřehý liberalismus už zde v ekonomice propagovala skupina hradního pana profesora - bylo to jen salonní žvanění rádoby chytráků a světáků ...

0 0
možnosti
DN

helmutovka

24. 1. 2011 15:21
Re: tak fajn

napr. Australie je tomu velice blizko, 10% statniho a tam chodi jen socialni pripady, jelikoz uroven je nizka, 90% soukromeho. Stejne tak i skolstvi. Proste jednoznacny sohlas s autorem, kazdy "servis/sluzba" musi byt komoditou, jinak to neni ekonomicky unosne a akorat to vytvari prostor pro korupci a vykradani. Bohuzel 90% obcanu tohoto statu si nedovede bez statni kontroly/dohledu/pomoci apod. vubec predstavit zivot, a diky temto volicum jsme taky tam, kde jsme.

0 0
možnosti
RP

roxxor

24. 1. 2011 12:52
Je to zajimave 1/2.

S myslenkou, ze trh zazracne uvede zdravotnictvi do rovnovahy, prichazi vzdy nejaky student. Vzdy se odvolava na nadherne fungujici USA a socialistickou nefungujici Evropu. Vzdy take naprosto vynechava parametr zvany DOSTUPNOST ZDRAVOTNI PECE. Je pravda, ze v USA existuji zdejme nejlepsi kliniky atd. Je ovsem take pravda, ze velke procento lidi si tam nemuze dovolit ani mnohem obycejnejsi peci. Neschopnost splacet lecebne naklady je v USA velky problem a je pricinou velkeho procenta osobnich bankrotu. Pokud by mel vse resit trh, pak bych chtel videt, kde a u jake pojistovny by autor tohoto clanku pojistil sve dite, ktere by se narodilo napriklad s nejakou vrozenou srdecni vadou, vleklym imunologickym problemem atd.

0 0
možnosti
RP

roxxor

24. 1. 2011 12:53
Re: Je to zajimave 1/2.

Uz tady byl i magor, ktery srovnaval kvalitu nasi zdravotni pece pro lidi a klvalitu veteriny v USA. Taky nejak zapomel, ze kdyz je leceni kocky drahe, tak ji proste nechate chcipnout. Opravdu chcete nechat sve dite umrit, protoze financne neutahnete jeho leceni? Nebo radeji budete prispivat do toho socialistickeho solidarniho systemu a byt vdecni za to, ze smite jen prispivat a nepotrebujete cerpat. ja tedy ano. Ale samozrejme chci, aby stat tento system zefektivnil a zabranil jeho rozkradani.

0 0
možnosti
L

Leff

24. 1. 2011 12:47
dvě poznámky

žádný trh nefunguje, pokud nejste schopen zkontrolovat a ohodnotit kvalitu. Co dokáže každý ohodnotit u bot nedokáže skoro nikdo u doporučovaného kardiostimulátoru - přičemž výše provizí nejsou dostupná informace!!

Soukromá nestátní pojištovna je skoro bych tak řekl protimluv. Pojištovna snižuje riziko a odpovědnost jednotlivců - proto se jedná  o levicový prvek, který do trhu s jednotlivci nelze zakomponovat.  Počet jednotlivců s nekalými úmysly nelze snížit k nule.

Zkuste to taky zvážit.

btw: jinak každý má právo pracovat kde a za kolik chce

0 0
možnosti
P

polto

24. 1. 2011 12:54
Co to melete?!

1. Trh ma mnoho mechanismu pro kontrolu kvality - audit treti strany, historie produktu, doporuceni, legalni zaruky atd. Nebo me chcete rict, ze dokonale rozumite automobilum, nemovistostem, elektronice, obleceni, stomatologii a tisicum dalsich veci, ktere nakupujete bez statniho "dozoru nad kvalitou"???

2. Pojistovny jsou z principu trzni nastroj kriti rizika, vznikly na trhu spontanne, stat nestal za jejich zrodem. A zdravotni "pojistovny" jsou pouhe redistribucni kanaly de-facto zdravotni dane, s pojistenim to ma pramalo spolecneho.

0 0
možnosti
MT

drmiltre

24. 1. 2011 11:52
Není třeba se rozčilovat

Stačí se podívat proč tady je  a co chce.V záhlaví má napsáno:

Blog je pro mne tříbení myšlenek. Nic víc, nic míň.

On si tady tříbí myšlenky a Vy jste mu na to naletěli.

0 0
možnosti
A

ab1536

24. 1. 2011 12:48
Re: Není třeba se rozčilovat

hehe, jesteze tak. ;-D

0 0
možnosti
AP

AntonínP

24. 1. 2011 11:36
Ano, v článku je trochu nepřesně uvedeno, že zdraví je zboží

a spousta diskutujících se toho chytla a snáší důvody, proč to nejde. Zaměňte si v článku slovo zdraví za slovo léčba a rázem tu máte čistý prostor pro fungování trhu (a spolu s autorem jsem přesvědčen, že k trhu v poskytování lékařské péče dojdeme; není to otázka jestli ale pouze kdy).

0 0
možnosti
A

ab1536

24. 1. 2011 12:52
Re: Ano, v článku je trochu nepřesně uvedeno, že zdraví je zboží

jenze to je prave ta pokrivenost. Zdravi nema byt predmetem nejakeho handlovani. Vsichni lide by meli mit narok na stejnou peci, stejne jako by meli mit pravo na vzdelani. To, jak si zaridi zivot je uz jina. Nemyslim tim, ze vsichni musi mit nejnovejsi protezu a keramicke zubni korunky, to at si kazdy plati dle sveho gusta....ale byt treba operovan nejakym invazivnejsim zpusobem jen proto, ze nebudu mit na laparoskopii, to je sproste. Takovy chudak, co nema na takovou operaci, zaplati vice za polehavani v nemocnici a navrch jeste prijde o penize, ktere by byval mohl vydelat, kdyby mu doprali tu laparo. Takhle bude dele na nemocenske....a bude to stat, kdo na tom bude tratit, byt par drobnych, az mu du nemocenskou bude proplacet.

0 0
možnosti
PV

P.spk

24. 1. 2011 11:30
Klientela nemocnic

Kdo potencionálně nejvíc potřebuje lékaře a kdo nejméně?  Obecně nejvíce mladí a zdatní, nejvíce staří a již dost nemocní.......pokud by zdravotnická zařízení fungovala tržně, tak důchodci budou léčeni za velmi nuzných podmínek, zatímco úspěšný podnikatel i při jakémkoliv zákroku potřeboval kolem sebe třeba celé nemocniční patro...........no, ono to k tomu spěje......

0 0
možnosti
PV

P.spk

24. 1. 2011 11:44
Re: Klientela nemocnic

...samozřejmě opravuji, že mladí a zdatní využívají nemocniční zařízení nejméně........

0 0
možnosti
M

Mokb

24. 1. 2011 11:28
Mladý a blbý

Zdraví není zboží, protože se nedá koupit za žádné peníze.

Nejhorší situace nastane až v tržním zdravotním systému lidé začnou prodávat svoje a orgány svých dětí za peníze bohatým.

Jednoho chytrýho co říkal, že pevná ruka trhu vše vyřeší, jsme tu už měli viz trh s elektřinou, vodou , plynem, benzinem atd.

0 0
možnosti
P

polto

24. 1. 2011 12:10
Stary a blby...?

Pane, zdravi neni zbozi, ale zdravotnicka pece je; nekdo ji musi "vyprodukovat" a nekdo zaplatit. Stejne jako vsechno ostatni zbozi a sluzby. A "bezplatny" neznamena "zadarmo". Vetsinou jsou tyto bezplatne veci sakra drahe a to zdaleka nejen pro bohate, ti se tomu umeji vyhnout...

Odstatnene zdravotnictvi neznamena legalizaci vrazd a poskozovani zdravi, to jste zaslech nejakou pohadku z jisteho lidoveho domu... Na druhe strane kdyz se dospely a svepravny clovek rozhodne prodat svou ledvinu nechapu proc mu v tom branit?

0 0
možnosti

oldiess

24. 1. 2011 11:19
že by 100 + 1 domácích zajímavostí?

Aneb výběr z měsíc starého domácího tisku?;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 101
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1911x
Ctím liberální principy. Nemyslím, že vím nejlépe, co by měl, kdo dělat, nebo jak by měla vypadat kultura. Chtěl bych objasňovat některé myšlenky svobody.