Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

jirha

17. 6. 2010 15:17
Roztomilý blábol ekonoma

o tom jak je vědecký a jak je potřebný.

Ekonomové jsou paraziti všech společností. Vymysleli disciplínu která objektivně neexistuje ale přitom se jim díky této disciplíně podařilo začít kecat do všeho.

Ekonomové navíc jsou banda lenochů kteří se bojí udělat jakékoliv rozhodnutí protože by mohlo poukázat na jejich neschopnost a nekompetentnost a proto se schovávají za různé ekonomické statistiky doporučení ekonomických fór a výzkumy a průzkumy obyvatel případně spotřebitelů. Za tyto průzkumy pak platí na jednu stranu horentně moc aby prokázali svoje úspěchy na druhou stranu směšně málo takže namísto skutečného průzkumu pak čtou něco co si jiný z jejich škatulky vycucal z prstu.

Jsem strojař a živím se jako ekonom. Je mi sice každý den hanba z lidí se kterými musím mluvit ale na druhou stranu příjmy které mám jako podprůměrný ekonom bych nikdy ani jako špičkový strojař nedosáhnul.

0 0
možnosti
A

abel

17. 6. 2010 15:52
Re: Roztomilý blábol ekonoma

Postřílet inteligenci? Jste pako.

0 0
možnosti
C

chewbacca

17. 6. 2010 15:11
Mises sam si tu pavedeckost uvedomoval

In the natural sciences knowledge comes from experiment; a fact is something experimentally established. Natural scientists, in contrast to students of human action, are in a position of being able to control changes. They can isolate the various factors involved, as in a laboratory experiment, and observe changes when one factor is changed.The theory of a natural science must conform to these experiments—they must never contradict such an established fact. Should they contradict such a fact, a new explanation must be sought. In the field of human action, we are never in a position of being able to control experiments.We can never talk of facts in the field of social sciences in the same sense in which we refer to facts in the natural sciences. Experience in the field of human action is complicated, produced by the cooperation of various factors, all effecting change

0 0
možnosti

Gaspard

17. 6. 2010 14:32
Svatá ty prostoto!

Na celý váš článek se dá nahlížet i z pohledu ne-ekonoma a ne-lékaře takto:

- Lékaři jsou jenom státem posvěcení šarlatáni, mastičkáři a ranhojiči

- Ekonomie je ideologicky řízená filozoficko-matematická pavěda, která nerozumí ani filozofii ani matematice. Podle aplikované ideologie tak jedna ekonomická poučka popírá druhou. A za největší ekonomické guru jsou považováni lidé, kteří tuto pavědu okoření nic neříkajícími obecnými definicemi.

Taky bych mohl definovat ekonomii jako: Vědu, která se snaží v šedi mezilidských hmotných vazeb rozlišit černou a bílou. A třeba za to dostanu nobelovku ;-)

0 0
možnosti
KB

ladyevil_cz

17. 6. 2010 14:01
Ekonomie jako vše...

...je odpíchnutá filosoficky ;-D Takže nejprve...je nutnu...UVĚŘIT...jestli bylo nejdříve vejce nebo slípka...a když máte tenhle axiom za sebou...už jde o vědu ;-)

0 0
možnosti

Alexandr Špáta

17. 6. 2010 13:59
Myslím, že se trochu

plácáte v těch nevědomostech druhých a ekonomům nepřikládáte, co je jim vlastní čím oni matou. Je možné, že si někdo plete ekonomii s účetnictvím. Nicméně ekonomové to zrovna nevyjasňují. Možná, že se tedy nejsa ekonom mýlím, nicméně otázka zadlužení jest otázkou toho účetnictví. Otázkou jak z toho problému pak i otázkou ekonomickou. I ekonomickou, nejen ekonomickou. A v tom je jádro pudla. Sami ekonomové se domnívají, že spásou je ta ekonomická věda. Není a nemůže být - za prvé z podstaty vědy zvané ekonomie a za druhé řešení v jednotivých oblastech bez té odbornosti dané oblasti jen na základě ekonomické vědy holt bývá povětšinou blbé. Když pro řešení navíc není rozhodující rozum, ale ideologická mantra, je pak řešení definitivně v piheli.

0 0
možnosti
PJ

Hellmoon

17. 6. 2010 13:51
No není to krásné

je krásné cokoli specifikovat .

Co třeba otázka. Je ekonomie (věda) etická a nebo neetická?

0 0
možnosti
  • Počet článků 101
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1911x
Ctím liberální principy. Nemyslím, že vím nejlépe, co by měl, kdo dělat, nebo jak by měla vypadat kultura. Chtěl bych objasňovat některé myšlenky svobody.