Diskuse

Paradox levice

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
HM

JMNT

25. 4. 2010 22:53
Nech už toho Keynesse ;o)

Neztotožňovat levici a její voliče. Levice (=politické strany) uspokojují poptávku voličů mj. užitím nějaké ideologie (kterou voliči nemusejí se stranami sdílet). A pravice dělá totéž. Levice není "proti sobě", mnohem více je "pro sebe", když se snaží získat co nejvíce voličů, aby mohla uskutečňovat svou "ideologii" (kterou voliči nemusejí sdílet!). JMK: Zadlužení státu kvůli zakázkám > práce pro podnikatele > zaměstnanost > lidé si na svou spotřebu vydělají prací (byť de facto pouze peníze, které si stát půjčil) > to je podpora poptávky, která je z mojeho pohledu OK. Ale zadlužení státu kvůli nejrůznějším příspěvkům pro chudší a potřebné > podpora spotřeby, protože toho koupí více > to je odporná mutace keynessiánství praktikovaná českou socdem (je to tvá oblíbená "Cesta do otroctví" státu...), která nechutně deformuje psychiku lidí tak, že si myslí, že jim jejich život musí zaplatit někdo jiný, než oni. Namísto aby jim "někdo jiný" pomáhal v tom, že se o sebe starají sami.

0 0
možnosti
A

abel

26. 4. 2010 12:06
Re: Nech už toho Keynesse ;o)

Já myslim, že jsem v textu rozlišil voliče a ideologii. Pointu jsem tam snad vyjádřil jasně. Paradox je za prvé v tom, že levicový intelektuálové jsou většinou proti přehnané spotřebě a zřejmě jim nedochází, že přesně to zavádí levice a za druhé právě v samotném JMK. Z pohledu ekonoma keynesiánství prostě ok není (druhý článek). Na cestě do otroctví se shodneme, přesto jí vnímám širším pohledem :-).

0 0
možnosti
Z

Zapata

22. 4. 2010 21:14
Buď zdráv, pionýre!

Dneska nic, moc.

Ten výraz "konzumní společnost" je jak z nějakého anarchistického časopisu. Škoda že jsi se nenarodil před rokem 89. Mohl jsi udělat kariéru, dnes to bude horší, i když blbců se tu najde pořád dost.

0 0
možnosti
K

kaktusak

22. 4. 2010 20:51
Havel není levicový

a už vůbec není intelektuál.

Případ Keynese jen ukazuje, že v rámci kapitalismu není místo pro skutečnou levici, že kapitalismus již vyčerpal své možnosti a musí být nahrazen. Sociální demokracie vsadila na nesprávného koně, měla se držet Marxe.

Podstatné je pro levici rozdělování podle odvedené práce. Případné přerozdělování je až vedlejší záležitost.

Růst musí trvat, dokud většina lidstva žije v bídě. 

0 0
možnosti
JB

El_Cid

22. 4. 2010 22:13
Re: Havel není levicový

Případ Keynese jenom dokazuje, že keynesiánství nefunguje a nefunguje protože jakékoliv zásahy do svobodného trhu a kapitalismu vedou špatným směrem.

Sociální demokrati se Marxe držet měli, aspoň by od nich byl pokoj :-)

A jak asi levice pozná kdo odvedl víc práce? Kromě toho levice umí jenom přerozdělovat od bohatých k chudým, jinak by nezaměstnaným ještě brala dávala to bohatým ;-D

Chudoba a bída jsou pojmy relativní a jak bohatne společnost, tak i chudoba se mění. Dříve chudý umíral hlady a dnešní chudí často trpí obezitou.

0 0
možnosti
E

Edenic

22. 4. 2010 19:57
Nenechte se odradit

Váš blog je kvalitní a se světonázorem se také ztotožňuji.

0 0
možnosti
AN

kulinek

22. 4. 2010 17:28
studenti

Většina studentů zde píšících blogy jsou nevyzrálí, nemoudří a sebestřední mladí lidé. Měli by se učit a né poučovat a soudit jiné, začleňovat lidi dle jejich politického přesvědčení do skupin pojorativně označených. Jejich nebetyčná hloupost je jimi samými prezentována jako neomylnost a téměř genialita. Nejsou schopni ani trošku připustit, že ten jejich názor je jen a pouze jejich a ani náznakem připustit to, že někdo může mít i názor jiný.

Né, není to rebelie, tak vlastní mládí, je to (v případě zdejších studentů - blogerů) stádnost. A bohužel se v některých případech projevuje těmi nejhoršími průvodními jevy - vulgaritou, neúctou k jiným a laciným pozérstvím.

Ale ať se mládá vydovádí. Jen aby jim to tak šlo i v životě.

0 0
možnosti
TT

tolan

22. 4. 2010 21:10
Re: studenti

Kulínku, nepoučujte, když  nemáte na to napsat blog !

;-D;-D;-D

0 0
možnosti
JH

Profesor_Nula

22. 4. 2010 15:49
Ta první věta se mi vůbec nelíbí

Co to je konzum? To, že autor zaškatulkuje levičáky jako konzumní lidi je chyba. Pravičáci i levičáci jsou na prachy, každý chce mít živ. úroveň co nejlepší a jestli konzumuje to či ono je úplně podružné. Pravičáci obecně jsou schopni si tu živ.  úroveň nějak zasloužit (podnikatelé, byznysmeni, ale i řadoví pracovníci - přes svoje vzdělání, zkušenosti, dovednosti a tím pádem cenu na trhu práce. Levicově orientovaní lidé většinou daleko více spoléhají na stát a očekávají, že to bude stát (a tím pádem ostatní spoluobčané), kteří mu to zvýšení úrovně zajistí. Většinou nejsou ochotni se vzdělávat, překonávat atd., oni spíše po komunisticku vyžadují právo na práci - státe dej mi práci a dej mi za to co možná nejvíc peněz, budou klidně dělat tu samou práci 20 let, pořád víceméně stejně, ale každý rok budou paušálně požadovat větší peníze za stejný výkon. Tohle se mi ne levičácích nelíbí. Dnešní pravičáci se mi ale také vůbec nelíbí. Je to těžký :-)

0 0
možnosti
JN

pravice pravda inteligence

22. 4. 2010 15:51
Re: Ta první věta se mi vůbec nelíbí

;-D

0 0
možnosti
MJ

Martin Jirousek

22. 4. 2010 15:49
No schválně

co byste Havlovi jako student ekonomie odpověděl na jeho otázku, proč ekonomiky musí stále růst?

0 0
možnosti
JN

pravice pravda inteligence

22. 4. 2010 15:52
Re: No schválně

protože jinak by se ekonomiky světa zhroutily. Stačí? :-P

0 0
možnosti
D

da.rock

22. 4. 2010 15:17
Kult Růstu růstu

je společný levici i pravici. Bohužel je to dáno systémem, v němž žijeme, a musíme se mu podřídit. Narozdíl od pravice se ovšem snaží levice bohatství vzniklé oním růstem alespoń rovnoměrněji rozdistribuovávat.

0 0
možnosti
RR

rezjir

22. 4. 2010 15:15
Problém dnešní a speciálně české ekonomiky

není přebytek spotřeby,  ale přebytek kapitálu, který marně hledá své uplatnění a leží bez užitku ve výši 400 000 mld. ve sklepeních ČNB. Tolik zmarněných nadějí na jednom místě. Říše Hadese a hrob Kalouskovy a Topolánkovy reformy.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS