Adam Ábelovský

Obamův socialismus - experiment

23. 01. 2012 12:13:00
Profesor ekonomie na lokální vysoké škole prohlásil, že ještě nikdy nevyhodil jediného studenta, ale nedávno vyhodil celou třídu. Třída trvala na funkčnosti Obamovo socialismu a na tom, že by nikdo nebyl chudý a nikdo bohatý, na velké rovnosti.

Profesor tedy řekl, „Dobrá, uděláme experiment v této třídě na Obamův plán“. Všechny známky budou zprůměrovány a každý obdrží stejnou známku, takže nikdo nedostane A a nikdo nebude mít F.... (nahradíme dolary za známky – něco bližšího domovu a lépe srozumitelného všem). (stupnice v USA je od A do F, kdy A = nejlepší hodnocení a F = neprospěl – pozn. překladatele)

Po prvním testu byly známky zprůměrovány a každý dostal B. Studenti, kteří se připravovali tvrdě byli nespokojeni a ti studenti, kteří se připravovali málo, byly šťastní. Když přišel druhý test, studenti, kteří se učili málo, studovali ještě méně, a ti, kteří studovali pečlivě, se rozhodli, že se chtějí také svézt zadarmo, takže studovali také málo.

Průměr druhého testu byl D! Nikdo nebyl šťastný. Ve třetím testu byl průměr F. Jak testy pokračovaly hodnocení se nikdy nezlepšila, se vším hašteřením, obviňováním a nadáváním končily v hádkách a nikdo nechtěl studovat ve prospěch někoho jiného. K velkému překvapení všech nikdo neuspěl a profesor studentům řekl, že socialismus by nakonec také selhal, neboť je-li odměna vysoká, snaha uspět je stejná, ale když vláda odebere celou odměnu, nikdo se nebude snažit nebo chtít uspět. Už to nemůže být jednodušší.

Pamatujte, že přichází test. Volby v roce 2012.

Tohle je asi 5 nejlepších vět, které si můžete přečíst a aplikovat je na tento experiment:

  1. Nemůžete uzákonit bohatství chudých tím, že uzákoníte chudobu bohatých.
  2. Co jedna osoba obdrží bez práce, musí druhá odpracovat bez odměny.
  3. Vláda nikomu nemůže dát nic, co nejdříve nevezme někomu jinému.
  4. Nemůžete zvýšit bohatství tím, že ho rozdělíte.
  5. Když polovina lidí dostane nápad, že nemusí pracovat, protože se o ně postará ta druhá polovina, a když tu druhou půlku napadne, že pro ni není dobré pracovat, protože někdo jiný získává to, pro co ona pracuje, to je začátek konce jakéhokoliv národa.

(Překlad příběhu, který putuje po internetu.)

Autor: Adam Ábelovský | karma: 39.12 | přečteno: 5392 ×
Poslední články autora