Co říká ekonomie na Drobilovu kauzu?

Politici nejsou andělé, jednají podle sebezájmu stejně jako každý z nás. V tomto faktu není rozdíl ani mezi pravicí a levicí. Podívejme se, co stojí za selháním politiků.

Tati, zvazuju praci v organizovanem zlocinu. Otec: Vladni nebo soukromy sektor?

Ministr Drobil se v podstatě stal obětí zákonů, které platí ve fungování státní správy.

Jedním z takových je problém pána a správce. V tomto případě je Drobil pánem a správcem je nejbližší poradce  Knutig, člověk, který jednal s Michálkem ze státního fondu životního prostředí. Tento problém spočívá v nedostatku informací pána v porovnání se správcem, protože správce je hned u věci tzn., má okamžitý přístup k informacím a vlastně až poté informuje svého pána a tím má moc informace případně pokroutit. Ovšem i my voliči jsme v pozici pána a v tomto případě Drobil je správcem. Z toho plyne, že opravdu na konci řetězce je volič, který má nejvíce zkreslené informace.

Nyní je důležité si uvědomit, že politik maximalizuje svůj užitek stejně jako pekař nebo řezník. Snaží se vyjít ze situace, ve které se nachází, s maximálním možným subjektivním prospěchem sebe samého. V případě politika to může být snaha o maximalizaci možnosti znovuzvolení (udržení moci), případně maximalizaci „zisku“ tedy peněz, které získá v průběhu volebního období. Většina se snaží o udržení moci.

Rozdíl mezi pekařem a politikem je v tom, že politik nakládá s penězi, které nejsou jeho, a přerozděluje je k někomu, koho vlastně nezná. Tím vzniká prostor pro dobývání renty, která se rozdělí mezi dvě strany většinou zájmovou skupinu a politika nebo úředníka. Tato renta je vlastně inherentní neefektivnost veřejného hospodaření v důsledku zvýšené ceny „veřejného statku či služby“. Jediná cesta jakou se taková renta dá reálně snížit, je snížení výdajů státu. Vězte, že ona renta existuje i v těch nejrozvinutějších demokraciích jako jsou Spojené státy nebo Německo. Renta nemusí totiž být jen výnos z korupce, ale i výnos ze spolupráce se zájmovými skupinami jako jsou lékaři ale i ekologové.

U nás je tato renta velmi explicitní právě v souvislosti s výnosem z korupce a to samozřejmě tlačí na změnu pravidel, nemysleme si však, že tato pravidla sníží celkovou rentu, pouze velmi pravděpodobně můžou snížit transparentnost renty.

Bylo naivní si myslet, že tato vláda, která byla sestavena, bude první v řadě morálně čistých, korupce prostých a altruistických vlád. Vždy totiž platí principy, které jsem uvedl výše. Věřte mi, že i Petr Nečas a Radek John, ještě nedávno výkladní skříň boje proti korupci a morálky, byli semleti těmito principy ať už svým přičiněním nebo v tlaku okolností a snaze věci uklidnit a vyřešit co nejlépe.

Úkolem vlády by měla být minimalizace prostoru pro korupci a dobývání renty. Toho lze dosáhnout snížením výdajů vlády a postupným přiblížením státní správy trhům. Neboť kde není stát není ani korupce.

 

Autor: Adam Ábelovský | pondělí 20.12.2010 18:00 | karma článku: 21,65 | přečteno: 2089x
  • Další články autora

Adam Ábelovský

Budu volit Drahoše ale

25.1.2018 v 23:00 | Karma: 13,30

Adam Ábelovský

Proč budu volit Mirka Topolánka

11.1.2018 v 22:12 | Karma: 28,49

Adam Ábelovský

Trójský kůň pravice

6.3.2017 v 9:59 | Karma: 11,10

Adam Ábelovský

Evoluční pauza

25.2.2017 v 17:50 | Karma: 17,26

Adam Ábelovský

Děkuji

17.11.2014 v 17:00 | Karma: 15,52