Diskuse

Za vládní krizi může evoluce

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

joserpor

14. 4. 2012 1:51
Vývoj

Homo sapiens se na zemi objevil před 200 tisíci lety. Byl na stejné duševní i tělesné úrovni jako jsme my. Zapomeňte na nějaký vývoj. Člověk z doby před 150 tisíci lety by zvládl dnešní duševní úkoly stejně jako je zvládáme i my.

Že se myšlení a chování člověka liší od přírody dokazuje právě ekonomie. Zatímco fyzikální zákony jsou skutečné zákony a platí zde na každou akci odpovídající reakce,  ekonomické zákony jsou jen teorie, která málokdy předpoví jak se společnost bude chovat. Důkazem jsou vysoce matematicky cizelované teorie, napříkad o wrapových ochodech, které byly pokládány  za nástroj rozvoje ekonomiky a neakonec zapříčinily tu dnešní nepříjemnou krizi.

Vědomí člověka není stavěno na materiálních základech a kdo toto nechápe je mimo.

0 0
možnosti

Jakub.T

12. 4. 2012 19:04
Komentář k některým nepřesnostem

No, obávám se, že je článek místy poněkud naivní, zkusím dodat svůj náhled.

První odstavec: Architektura mozku myši a člověka je velice podobná, přesto bych řekl, že určitý rozdíl by se našel. Tj. podobnost architektury nevidím jako dobrý argument. Navíc mozek je poměrně dost plastický i v průběhu života a přizpůsobuje se zátěži. Tj. i když by člověk neměl z evoluce dané geny pro tržní uvažování, může si danou část mozku (resp. části, které se na tom podílejí) vypracovat v průběhu života.

Třetí odstavec: Společenství bylo rovnostářské? A to kde, prosím? Kult alfa samce, či v relaxované formě náčelníka, různé zotročování mezi kmeny, to jako úplně rovnostářské nevidím. To mi přijde, že dnes je třeba v rámci ČR rovnostářství v určitém přiblížení i větší (jako že +- všichni mají co jíst a kde bydlet).

Vůbec ty řeči o uzpůsobení mozku jsou dost nepodložené - pokud se mýlím, doložte prosím relevantní studie.

Šestý odstavec: No jo, Robin Hood a podobní sice ubírají společnosti tím, že je

0 0
možnosti

kotvik11

12. 4. 2012 15:44
Df ekonomie

Ekonómia nemôže ani slúžiť ľudstvu ani ľudstvo ňou nemôže byť zotročené. Ekonómia skúma  rozličné preferencie ľudí vo svete vzácnosti. Tá skutočná. To, že politici a indoktrinátori národov sprznili ekonómiu tým, že ju zdiskreditovali bludami a bájkami nie je chyba ekonómie samotnej.

To, že dnešná ekonomika nefunguje je logické. Ako by vyzerala chirurgia v podaní poľnohospodárov? Ako by vyzeralo pestovanie kukurice v rukách psychoterapeutov? Tak ako ekonómia v rukách politikov....

1 0
možnosti

kilokrok

12. 4. 2012 12:34
Ekonomie je vědou, kterou si vymyslel člověk

a tudíž se musí přízpůsobovat jeho potřebám a nikoliv jej zotročovat. Vše, co člověk vymyslel převzal z přírody, která je nevyčerpatelným zdrojem inspirací a řešení. Pro své lepší žití si člověk vytváří systém právě převzetím poznatků z vlastního pozorování nebo již objevených funcí odborníky jiných oborů. Čím více se tento vytvářený systém začne vzdálovat od přírodních systémů a zákonitostí, tím více se stane pro většinu lidí nesnesitelnější a předurčuje pád a možná větší katastrofu, než si dokážeme představit. Můžeme být v tomto smyslu rádi, že existují lidé, kteří neztratili "zdravý selský rozum" a jsou zárukou toho, že každá hloupost se vratí do směru, který je nám předurčen vývojově sledovat. Je to směr, který většinu z nás uspokojuje a po něm touží. [>-]V

0 0
možnosti

kilokrok

12. 4. 2012 12:36
Re: Ekonomie je vědou, kterou si vymyslel člověk

pokračování:

Uvádíte citát: „Hlavním úkolem ekonomie je ukázat lidem, jak málo ví, o tom, co chtějí řídit.“ F.A. Hayek S touto myšlenkou zásadně nemůžeme souhlasit! Hlavním úkolem ekonomie je sloužit lidem! Lidé zde nejsou od toho, aby ostatní řídili, ale aby se, svými schopnostmi doplnili při poznávání pravdy, našeho poslání a sledování našeho vývojového směru, kteý nám byl předurčen již jen tím, že máme jen omezené možností a tužby naplňující náš život!

[>-]V

0 0
možnosti

kilokrok

12. 4. 2012 12:06
Jste typický příklad výplodu současného školství

které staví na ideologii minulého režimu. Evoluce o které Vás přesvědčili ve škole a Vy jste se stál věřícím této hlouposti je pouze hypotézou, které se mnozí u nás nemůžou zbavit! Bohužel je u nás mnoho občanů, kteří místo empirického poznávání, včetně sama sebe, začnou věřit hypotézám jen proto, že je to učí ve škole jako fakt a učitelé by přece studentům nelhali. Neštěstí našeho národa je, že na takovém základě poznání staví mnozí vzdělání lidé a ukazují tím vlastně svoji neschopnost , byť jen trošku přemýšlet o tom, o čem se učí. Potvrzuje se zde také,že VZDĚLÁNÍ NENÍ TO,CO VĚDĚNÍ A VĚDĚNÍ NENÍ TO, CO POZNÁNÍ! Ve Vašem článku jsou zajímavé myšlenky, které ukazují na mladickou horlivost. Ukázujete svoji víru a přesvědčení, které se snažíte naučit ostatní a nejste schopen si uvědomit,že možná ostatní o tom vědí více než Vy, a pravděpodobnější je, že od nich by jste se naučil více. Víte,člověk to, co se naučí musí nejdříve strávit,pak pochybovat a zkušenostmi nacházet pravdu.

0 0
možnosti

petrph

12. 4. 2012 7:36
nějak tak, že?

Ono bohužel, to že "se musíme se naučit i ekonomii a její zákony ", neznamená že tyto zákony platí nějak absolutně,a lze se na ně spolehnout, ale právě proto že si je ekonomové, manažeři či politici sami vytváří, včetně vlastní terminologie a my je musíme akceptovat.

Takový ten nejhloupější příklad. Jestli už se ptáte lidí "jaký je zisk firem", Zdalipak tim myslíte, to, že dejme tomu obchodník veškeré své zboží kupuje za 100 Kč a prodává za 103 Kč? Nebo že jakákoliv firma připočte ke svým skutečným výrobním nákladům (materiál, platy dělníků) pouze 3%ta a za tuto cenu pak prodává zboží na trhu zákazníkům??? To by jste se asi těm lidem tvrdit nemohl, asi by Vás umlátili...Mimochodem, pokud by většina amerických společností produkovala dlouhodobě 3%ní zisk, co by to asi udělalo s burzou? Ta by asi zarostla mechem...

Neboli, to co Vy označujete za "zisk" je pouhopouhá učetní informace kdesi na konci dlouhého a složitého řetězce,do kterého si žádná firma nedá radši kouknout

0 0
možnosti

Petr-liska

11. 4. 2012 20:05
VŠE?

"Mozek si ulehčil svojí práci tím, že si vytvořil moduly, které se

starají o automatičtější fungování mozku, tak aby zbylo dost kapacity

na zbytek operací. Tyto moduly se utvářely právě v době, kterou jsme

popsaly, a jsou mezi nimi například modul pro jazyk nebo pro sexuální a

„pářící“ chování"    Ano,naučme občany základy ekonomie a studenty VŠE základy antropologie a psychologie.Milý studente,stačilo napsat,že čeští občané jsou ekonomičtí"analfabeti",ale nestavte své teorie na něčem,čemu příliš nerozumíte.  Sexuální/pářící chování nezapadá do vaší definice modulu,neboť NEvzniklo v době vámi popisované,nýbrž je tento "pud zachování rodu" zakódován ve všech vyšších organismech,včetně předchůdců h.sapiens.

0 0
možnosti

Vím, že něco vím?

11. 4. 2012 23:42
Re: VŠE?

Tak trochu se nimráte v detailech jinak dobrého článku

0 0
možnosti

běžný ovčan

11. 4. 2012 19:51
...

je to tak.. jen si dovolím dodat, že český mozek je extrémně ekonomicky nechápající

0 0
možnosti