Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
W

wolowizard

24. 1. 2011 15:08
Autor by neměl vystavovat fotografii

Myslím, že autor by měl skrýt svou fotografii, jinak ho nikdo nebude brát vážně - ne pro jeho názory, ale pro jeho věk.

0 0
možnosti
MS

strejndz_dyzajr

24. 1. 2011 14:55
"Zdraví je komodita na trhu"

už se těším, mladíku, až v tom tržním zdravotnickém prostředí budeš muset zaplatit několik milionů např. za onkologickou nebo transplantační léčbu. trh tě potom vyléčí, ale bohužel to nepřežiješ. Rv

Asi by ti stačilo i blbých 50.000 na dřevo např. za slepák, a bylo by po hloupém psaní, ne??

0 0
možnosti
W

wolowizard

24. 1. 2011 15:06
Re: "Zdraví je komodita na trhu"

Až bude zdravotní péče fungovat za těžké peníze, tak taky začne pořádně fungovat pojištění, tedy komerční zdravotní pojištění, které si rád zaplatím. Ne jako dnes - platím zdravotnické výpalné (tedy státní zdravotní pojištění), platím ještě další poplatky (za vyšetření, za recept, za plombu...) a ještě abych se k tomu bál, že mi všichni doktoři utečou za hranice.

0 0
možnosti
C

clara2

24. 1. 2011 14:50
bláboly

Zdraví je zboží? Blbost jako voda v koši. Neviditelná ruka trhu nás dovedla ke krizi ze které není cesty.

0 0
možnosti
JT

IGY

24. 1. 2011 14:48
Na blbost

Na blbost bohužel žádný lék není. :-)

0 0
možnosti
DS

cichon

24. 1. 2011 14:31
ono je v podstate jedno

cemu oddany idealista veri. Jestli je to nadseny svazak a hlasa rovnost a solidaritu a nebo zapaleny teoreticky intelektual klausovskeho typu ktery veri ve volnou ruku trhu v zemi s desti miliony obyvatel a neskutecnou korupci. Podstatne je, ze oboji je nebezpecne. Trh nevyresil zdravotnictvi v USA - to by se panacek teprve divil, az by sel v americe k zubari nebo musel nahle na jednotku intenzivni pece a neprecetl si poradne desitkou pismem pod carou o preexisting conditions. Spravedliva mzda u lekaru je mozna imaginarni, ale vzhledem k tomu kolik si rika muj pravnik nebo autoservis za hodinu nelze pochybovat, ze doktor a notabene pred atestaci je na tom neslusne spatne v CR a pokud mu to zdravi, rodina a schopnosti dovoli, ma jit za lepsim. To ze to delaji hromadne a medializovane je vlastne jeste loajalita vuci statu, anzto tim davaji avizo par mesicu dopredu se na tu mimoradnou situaci pripravit.

0 0
možnosti
VV

SYETEY-KOTZOUR

24. 1. 2011 14:09
trh ve zdravotnictví ale už dávno funguje!

Jen ne ve prospěch pacientů;-D ....i když ten černý trh s pořadníky vlastně ano;-D

0 0
možnosti
S

SENDIC

24. 1. 2011 14:07
Autor je bohužel hloupý

Zásadním problémem autora, je jeho pravicová orientace a sympatie k modrým strakám. V jeho letech nemůže mnoho pamatovat.

Milý hochu, v zásadě je nutno oddělit tržní část zdravotnictví, tedy to co Ty píšeš jako trh od legislativní, tedy nařizovací role státu a to od zdravotních poplatků až po zdravotní pojišťovny. Nelze býti svobodný trh po kterém voláš, pokud bude kdosi, a to i v dobré víře, nařizovat hodnotu bodu, cenu léku a podobně. Zdravotnictví je specifickým druhem podnikání zejména proto, že je solidární. To znamená, že jeden člověk (zdravý) připlácí solidárně druhému (nemocnému). Stejně tak i náročná léčení či operace platí všichni solidárně. Avšak svobodný trh a regulace plateb, tedy výši prostředků, které do systému směřují jsou antagonistické. Jediným možným řešením je nikoli platba zdravotního pojištění ve smyslu jako dnes, ale platba pojištění v tom pravém slova smyslu. A zároveň plné uvolnění plateb a tedy i zrušení všech pijavic VZP atd.

0 0
možnosti
O

Opričnik

24. 1. 2011 14:10
Vida - tradiční levicový argument:

KDE RUDO, TAM SPROSTO.

0 0
možnosti
SK

Smilodont

24. 1. 2011 13:56
Podstata naší zdravotní reformy

Při naší zdravotní reformě nepůjde o nic jiného než O ZMĚNU MAJITELE PENĚZ, které jsou ve zdravotnictví. Majitely přestanou být pojišťovny a stanou se jimi pacienti.

Jestli si dnes někdo myslí, že ho léčí lékař, je na TĚŽKÉM omylu - to zdravotní pojišťovna schvaluje diagnózu a buď léčbu proplatí nebo lékaře dokonce pokutuje.

V současné době je pacient ZÁTĚŽÍ ZDRAVOTNÍHO SYSTÉMU. Jde o to, aby se stal STŘEDEM, kolem kterého se vše točí.

V okamžiku, kdy se občan stane majitelem peněz ve zdravotnictví, bude mít mnohem větší svobodu s nimi nakládat - ale každá svoboda je VŽDY vykoupena zodpovědností - tj. bude si SÁM zodpovídat za to, kolik peněz bude na svém účtu mít a jak bude nakládat se svým zdravím.

... a pokud se někdo bojí, že při nedostatku peněz ho nechají umřít na ulici, pak nepochopil zdravotní reformu - léčba při ohrožení života nebo trvalých následků na zdraví bude financována jako doposud ze solidární části zdravotních účtů.

0 0
možnosti
PK

Pako01

24. 1. 2011 14:00
Re: Podstata naší zdravotní reformy

Ve chvíli, kdy majitelem největšího balíku peněz jsou farmaceutičtí žraloci, se ti může o podobném scénáři jen zdát.

0 0
možnosti
AA

Albedo

24. 1. 2011 13:51
Autora snad vyléčí skotské střiky

Z hlediska převažujícího veřejného zájmu doufám, že terapie bude hrazena z jeho zdravotního pojištění, ačkoliv jde o nadstandard...

0 0
možnosti
PK

skeptický

24. 1. 2011 13:41
Trh ve zdravotnictví.

Myslím si, že to není zásadní problém pokud budou zdravotní pojišťovny pracovat dobře a pokud se vymezí skupina "katastrofických" a supernákladných diagnoz. Pak je běžné tržní prostředí dobře představitelné. Není např. důvod hradit ze základního pojištění banální onemocnění  (např. virosy, bolesti zad, drobné úrazy u jinak zdravých jedinců). Tady by se měl každý svobodně rozhodnou mezi připojištěním nebo pro přímou platbu.

JENŽE tohle nikdy neprojde, protože populisté si budou do svých úst stále brát zdravotnictví a dále prosazovat systém švédského stolu bez jasných pravidel a značná (nejméně 40%) skupina voličů jim dá hlasy a pojedeme v systému státně-nestátního enormě plýtvajícího zdravotnictví.

I nyní přespříliš medializovaká kampaň "Děkujeme, odcházíme" je přímým důsledkem cca 15 letého chaotického řízení z úrovně vládní a krajské.

0 0
možnosti
PS

Petr-007

24. 1. 2011 14:03
Ne, opravdový trh ve zdravotnictví nebude,

pokud bude existovat povinné zdr. pojištění. Pojištění trh deformuje vzniká díky němu totiž poptávka po službách, které by si v normálním tržním zdravotnictví reálně koupilo minimum lidí. Trh (opravdový) by zlevnil zdravotní péči, přinejmenším na venkově a malých městech. Zjistili bychom, že ve skutečnosti potřebujeme dokonce méně lékařů než kolik jich zbude po "březnovém exodu".

0 0
možnosti
  • Počet článků 101
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1911x
Ctím liberální principy. Nemyslím, že vím nejlépe, co by měl, kdo dělat, nebo jak by měla vypadat kultura. Chtěl bych objasňovat některé myšlenky svobody.