Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

TOREX1

24. 1. 2011 17:40
Vzdělání lekařů je ZDARMA !!!... nebo není ?

TRH TRH TRH,  sem s ním tedy. Pokud budou lékaři požadovat " spravedlivé" zvýšení mezd, ptám se já: Jak jsou vysoké náklady na získání lékařské kvlaifikace, tedy léta ne zrovna levných studíí placených z kapes daňových poplatníků? Nemám možnost nahlédnout do účetnictví Lékařských fakult a jím přidružených zařízení, které jsou pro udělení titulu MUDr. nezbytné. Navyšme   tedy lékařům jeijich mzdy, pokud na ně ekonomika má a trh ocení jejich hodnotu. Zvedám však prst a ptám se, kdy daný lekař  svou prací navrátí náklady nutné na jeho vzdělání formou odvodů. I vzhledem k jejich platům, to bude hodně  hodně dlouho a jsem přesvědčený, že ani oni sami si nejsou  vědomi realné hodnoty nákladů na jejich vzdělaní. Tak nějak to berou jako samozřejmost. Nebo se mýlím ? Také jsem studoval a cítím se nedoceněn, že bych tedy pohrozil , poděkoval a odešel ? Pani doktoři, jak to tedy je ?:-/

0 0
možnosti
JM

krab

25. 1. 2011 10:49
Re: Vzdělání lekařů je ZDARMA !!!... nebo není ?

Ano, mate pravdu. Resenim je ale trh I ve skolstvi.

0 0
možnosti
Q

QT48

24. 1. 2011 17:03
Trh je prázdný pojem.

Pane Adame, vaše motto mě přesvědčuje, že jednou zmoudříte a nebudete tahat trh tam kde nepatří. Teď podle vaší noty. Jste mladý a Bůh vám to zdraví dal zadarmo. Ani v hypermarketu takovou slevu nedostanete. Máte vlastně protekci oproti nemocným. Jednou ale za své zdraví začnete platit a tehdy vám trh zhořkne.

A rada: Nečtěte už ty přihlouplé příručky o tržním hospodářství. Trh není všelék.

0 0
možnosti
JV

Vosta Jindra

24. 1. 2011 16:47
Další důkaz o kompetenci ekonomů

Na VŠE se zjevně posud nedoneslo, že trh sám o sobě nepůsobí ani vyšší kvalitu produktů ani rozvoj, ba ani nutně nepřispívá k racionalizaci nákladů a dlouhodobě únosnému uspořádání vztahů. Tržní zdravotnictví by u nás způsobilo nanejvýš nedostupnost péče pro většinu populace, šetření na pacientech, nikoli na místech, kde se plýtvá, a jen u velmi malého množství lidí by nastal posun v péči k lepšímu. Čistě tržně je lépe nechat člověka umřít než ho léčit. Pro chudé a staré by to platilo samostatně. Ostatně jeden z nejhorších systémů péče mají USA. Zato se jedná o systém nejdražší. Tento článek je dalším dokladem morálně zdegenerovaného myšlení polovzdělanců, kteří ničemu nerozumí a říkají si ekonomové.

0 0
možnosti
JM

krab

25. 1. 2011 10:54
Re: Další důkaz o kompetenci ekonomů

Trh samozrejme ZPUSOBUJE vyssi kvalitu produktu, to snad ani nemuzete myslet vazne proboha !!! Chcete mi rict, ze kvalitu dnesnich aut, bot, telefonu, televizi, domu, lze srovnat s dobou pred 20 lety?

To je neuveritelny kolik lidi stale veri komunismu.

v usa system zdravotnictvi nema vubec nic spolecnyho s trhem !! Vy snad chcete rict, ze Medicare je soukroma firma? Naklady na zdravotnictvi vysplhal do neuveritelnejch vysek prave stat tim, ze garantuje penize at je rozhazujou na jakykoliv absurdity, doktori si muzou rict o jakkoliv vysoky platy protoze stat to zacaluje dycky.

Povrchne premyslite naopak vy, to co uvadite sou milionkrat vyvracena klise typu (bylo by to jen pro bohate). Copak dneska je auto jen pro bohate?? Dnes si muze auto koupit kazdej student, naopak za bolsevika bylo jenom pro bohaty !!!

0 0
možnosti
G

grumbler

24. 1. 2011 16:37
ŠÍLENOST...

Základní filozofií podnikání je generovat zisk.Pokud chcete generovat zisk ve zdravotnictví, tak vždy na úkor pacientů,vždy na úkor léčby.Dva protichůdné momenty-pomoc nemocným versus generování zisku.Něco jako oheň a voda...

Proto taky,např. v americkém systému téměř 60% vybraného pojistného "padne " na zisk soukromých subjektů, místo na péči o nemocné... proto desítky tisíc lidí nedosáhnou na lékařskou péči.

Pan autor nebude stále mladý a zdravý-za "pár" let se dočká i on svých nemocí a zjistí,že s nemocemi přijde i podstatné,snížení příjmů.

Pokud budou lékaři odměňování zlomkem peněz,co každý pseudomanažer,který si umí tak akorát vozit pozadí v audině a telefonovat, tak bude špatně;lékař se celý život vzdělává a opravdu něco umět musí-značná část manažerů nenapíše bezchybně ani dvě věty-přesto mají pohádkové platy,na které lékaři nedosáhnou za celý život,i když zachrání stovky lidských životů...Jak říká klasik: je něco prohnilého ve státě.. Každý,nechť si doplní sám, kde....

0 0
možnosti
E

ephemeroptera

24. 1. 2011 16:36
Již první věta...

 "Zdraví je zboží" ... dál jsem nečetl ... nemusím... těchhle typů jsou plné ekonomické fakulty (a nejen ty) ... bohužel jejich chápání světa je omezeno na MÁ DÁTI / DAL.

0 0
možnosti
MM

moganek

24. 1. 2011 16:52
Re: Již první věta...

Soudíte dle první věty...dál nečtete...víte tedy prd o argumentech, kterých autor použil k obhájení svého názoru...nechápu tedy, kde berete tu drzost přidávat komentář, když ani nevíte k čemu!

0 0
možnosti
J

josefm

24. 1. 2011 16:34
Ábelovskej,

místo psaní o věcech, o kterejch nemáš ani ponětí, se seber, a zkus strávit s některým z lékařů týden v nemocnici při jejich službách.

Víš, ono to je něco jinýho, než sednout za klávesnici a psát o komoditách. 8-o

0 0
možnosti
ZR

729

24. 1. 2011 16:40
Re: Ábelovskej,

No jo, ten kapitalismus je natolik nakažlivej, že si pan autor plete zdravotnictví s plodinovou burzou;-D

0 0
možnosti
OP

OskarPokorny

24. 1. 2011 16:29
otázka

Velmi by mě zajímalo, zda autor někdy navštívil země, kde je více či méně tržní zdravotnictví(mylslím dlouhdobý pobyt - ne jen turistická návštěva). Pobával jsem v USA na vedecké stáži a nyní píši z VB. V USA jsem udělal takový experiment - prostě jsem přepočetl cenu pojištění na běžně kupované potraviny (v mém přápadě chleba)  - a pak to spočštl zpětně pro ČR vyšlo , že druh pojištění, při kterím stejně platíte u doktora jak mourovatý prakticky celou cenu výkonu by v ČR stálo 5000-7000\osobu korun - ukažte mi rodinu , která by reýlně zvládla něco takového uplatit(xpočet lidí v rodině) - to je přesně ten důvod proč tolik lidí v USA nemá pojištění - prostě ty cenu jsou absurdní. Náš bloger- apoštol volné ruky trhu by nám mohl také vysvětlit proč když je ten trh tak geniální proč má USA relativně i absolutně nejhorší poměr  cena\výkon. Celáproblematika je navíc silně komplikovaná tím, že pojištovny jsou schoné provést jakoukoliv prasárnu aby nemuseli plnit. Běžné taktiky jsou ,

0 0
možnosti
OP

OskarPokorny

24. 1. 2011 16:35
Re: otázka

různými procesními technikami zdržují platbu, aby pacient umřel dřív, nez začne léčba, hledýní nějaké špíny na pojištěnce(nenahlášená chřipka před 10 lety) aby mohla odstoupit od smlouvy atd....Další pvěc je, že oni ani spoustu potenciálně rizikových pacientů ani nepojistí - pokud máte dům v záplavoví oblasti tak je to to samé, ale z těla se tak snadno nevystěhujete (pokud nejste hinduista)

0 0
možnosti
G

Giorgio

24. 1. 2011 16:28
Lehce idealizmus

Principielně má ale autor pravdu. Zdravotnitví je služba jako každá jiná a má svoji cenovku. Je otázkou do jaké míry má být tato cena regulována? V principu nastavit  takový systém není ani tak velký problém, ale nikdo to udělat nechce. Halvní důvod? Peníze! Ve zdravotnictví a farmacii se točí takové prachy, které si nikdo z nás neumí ani představit. Ne nadarmo se říká, že farmaceutická lobby je silnější než zbrojní :-(. Bohužel jsme rukojmí tohoto systému.

0 0
možnosti
G

Giorgio

24. 1. 2011 16:29
Ještě doplním

tohle stojí za přečtení:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Farmaceutick%C3%A1_lobby

0 0
možnosti
S

student006

24. 1. 2011 16:19
Potom ...

... nemocné vyléčí jedině smrt.

0 0
možnosti
ZR

729

24. 1. 2011 16:38
Re: Potom ...

Smrt je nejvlastnější možnost bytí, takže bychom měli být takovým mudrcům vděčni, že vehementně prosazují  zdravotní i penzijní reformu. Jenom umřít se nějak nikomu nechce.

0 0
možnosti
SF

Stary Fafa

24. 1. 2011 16:17
Zdravi NENI komodita

Zdravi neni komodita na trhu, protoze se neda koupit a prodat. Co se da kupovat a prodavat jsou zdravotnicke sluzby. A jejich cenu prisne reguluje vlada a parlament. Zavedeni trznich cen by bylo pro mnohe prekvapenim. ;-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 101
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1911x
Ctím liberální principy. Nemyslím, že vím nejlépe, co by měl, kdo dělat, nebo jak by měla vypadat kultura. Chtěl bych objasňovat některé myšlenky svobody.