Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

20/40

2. 12. 2010 8:32
-

Nedivil bych se, kdyby se vedeni EU pokusilo na pokraji krachu o nejake totalitni vladnuti. Myslim, ze o to jim slo od zacatku, protoze kdyz se podivame, kdo opravdu rozhoduje v EU, jsou to sami socialiste.

0 0
možnosti

vit.kucik

30. 11. 2010 15:11
F.A. Hayek to předvídal už v sedmdesátých letech...

...kdy odmítal jednotnou evropskou měnu. Říkal, že je neudržitelná, protože je neprosaditelná rozpočtová disciplína jednotlivých vlád.

Tato disciplína byla do 60. let vynucována zlatým standardem dolaru (a měn k němu vztažených). Po pádu zlatého standardu toto jediné pojítko zmizelo a inflační chování vlád bylo drženo už jen strachem před hyperinflací... Hayek zprvu z legrace, posléze i vážně navrhoval povolení privátních emisí měn. Jejich soutěž by vládní měnu nutila k efektivitě lépe, než různá byrokratická nařízení.

Zatím dluhy EMU rostou a nejsou katastrofální. Pokud překročí únosnou mez a Euro se dostane do inflačního pádu, možná se ony staré Hayekovy monetární úvahy dostanou opět na pořad dne (ono se tak ostatně už jednou stalo, když se populární Keynesova řízení ekonomiky dostalo do krize, lidé si najednou vzpomněli na jeho oponenta... "co že to ten Hayek vlastně tehdy říkal...?" :)) )

0 0
možnosti

Paeris Kiran

30. 11. 2010 15:54
Re: F.A. Hayek to předvídal už v sedmdesátých letech...

V kostce? Napřed úspory a pak utrácení.

0 0
možnosti

Jednoho krásného dne ...

30. 11. 2010 13:55
no a to je ten největší problém

zásadní rozhodnutí přijímají politici, kteří za ně neponesou sebemenší odpovědnost a platit to budou všichni daňoví poplatníci - ti co platí přímé daně, a pak to samozřejmě odskáčou i ti co jsou z těchto daní placeni

0 0
možnosti
  • Počet článků 101
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1911x
Ctím liberální principy. Nemyslím, že vím nejlépe, co by měl, kdo dělat, nebo jak by měla vypadat kultura. Chtěl bych objasňovat některé myšlenky svobody.