Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

El_Cid

18. 6. 2010 10:47
Přesto se najdou ne-ekonomové,

kteří sebejistě debatují o minimální mzdě a vynášejí velmi silné soudy

na mnohdy absolutně chybných předpokladech.

Tahle věta a to co jí předcházelo je asi nejdůležitější myšlenkou článku. Mikroekonomie je skutečně tím prazákladem, ze kterého je třeba vycházet a bez jejího zvládnutí prostě není možné rozumět makroekonomii. Potíž je samozřejmě v tom, že mikro je celkem nuda. Nelétají tam miliardy, neřeší se nezaměstnanost a koho by zajímaly indiferenční křivky? Neuvěřitelné množství lidí tak mikro přeskočí jako něco samozřejmého a rovnou se ponoří do hospodářské politiky. Že pak tvrdí absolutní blbosti a ještě větším blbostem věří, je pak jasný důsledek. Keynes je typický příklad. Jeho východiska nemají nejmenší oporu v mikroekonomii. Tu pak dodatečně dodělávali až jeho žáci a to tak, "aby jim to sedělo." Jenže vysvětlujte to politikům a amatérům...

0 0
možnosti

chewbacca

18. 6. 2010 10:54
Re: Přesto se najdou ne-ekonomové,

a co je na mikroekonomii tezkeho? I petilete dite vi, ze jeho vydaje nesmi dlouhodobe prevysovat jeho prijmy. K tomu nepotrebuje studovat vysokou skolu. (na rozdil od mediciny)

0 0
možnosti

kaktusak

17. 6. 2010 23:54
V každé vědě jsou různé směry,

obzvlášť to platí pro ekonomii, která je dosud v "alchymistické" fázi svého vývoje. Takže když je někdo ekonom, ještě to neznamená, že má pravdu. Nebo prosazuje nějaké své zájmy, tak tu realitu trochu posouvá úmyslně.

Ekonomové mluví odborníkům do medicíny i do energetiky, tak proč by doktoři a energetici nemohli mluvit do ekonomie? 

0 0
možnosti

Martin Procházka

18. 6. 2010 9:27
Re: V každé vědě jsou různé směry,

Energetici těžko mohou mluvit do ekonomie, protože ekonomie nemá svoji "energetickou" stránku. Zatímco každá lidská činnost je hnána motivacemi, má tedy svůj ekonomický aspekt (který je i jejím základem), takže opravdu můžem a musíme kecat do všeho. Nebavíme se nikdy ale o rozměru turbíny, technických detailech reaktoru, výšce komína a takovýchto technických detailech, pouze o výnosech a nákladech takových řešení.

Ekonomie stojí na pomezí přírodních a společenských věd, zkoumá lidské jednání, jehož základy jsou přírodním jevem, který se zde vyskytuje 40 000 let, ne-li déle. Těžko najdete propracovanější vědu.

0 0
možnosti

Totedyne

17. 6. 2010 17:55
...

Řadě "ekonomům" praxe ukazuje, jak se pletou. Jedná se jak o Marxe, tak Hayeka. Nejúspěšnější soulad s praxí má Keynes. Hayekovské principy (snižování daní a nižší regulace podnikání v USA za posledních 3 republikánských prezidentů) napomohly i dnešní krizi. Pomocí principů Keynese se zase úspěšně podařilo zastavit kolaps a obrátit vývoj světového hospodářství, tak jako v 30. letech minulého století (naštěstí tentokrát bez války).  Hayekovské principy se ukázaly v plné nahotě i na Islandu, v Lotyšsku a v Irsku, nebo v Somalsku (minimální stát není schopen ochránit občany). 

0 0
možnosti

hnedka_zdrapana

17. 6. 2010 19:21
Re: ...

Příznivci Hayeka jako jediní dokázali předpovědět současnou krizi. Vrchni keynes nutjob Krugman v té době radil, že hypoteční bublina je dobrý nápad. Příznivci Keynese selhali snad pokaždé - jak v těch 30. letech, kdy se běžná krize protáhla na víc jak deset let (obdobná krize v roce 1920 trvala sotva rok), tak o 40 let později, kdy se jim zhroutila teorie o tom, že ekonomika nemůže zároveň inflovat a klesat/stagnovat; tak po roce 2000, kdy se jelo podle jejich politiky nízkých úroků a o pár let později to skončilo hypoteční bublinou. A jen pro pořádek - víte, kdo předpověděl Velkou depresi? Keynesiáncí to opět nebyli, byl to Mises. Na Islandu a v Lotyšsku Haykovy zákony v oblasti monetární politiky nedodržovaly. Problém Somálska by lten, že se tam neustále montovaly cizí státy, které jim tam chtěly udělat vládu. Neříkám, že bez toho by to bylo perfektní.

0 0
možnosti

escapada

17. 6. 2010 17:34
Ekonomie je to

čemu nejlíp rozumí modří ptáci a divím se , že ještě nemají všichni Nobelovu cenu .

0 0
možnosti

hnedka_zdrapana

17. 6. 2010 20:10
Re: Ekonomie je to

Když ji může dostat Obama za mír, tak to už opravdu kdokoli.

0 0
možnosti

hnedka_zdrapana

17. 6. 2010 16:28
hmm...

Zásadní problém ekonomie je, že je strašně zpolitizovaná. Pokud dáte vedle sebe monetaristu, rakušana a keynesiánce, tak se na moc věcech neshodnou. Takhle zásadní rozpory ve většině věd nejsou. A i kdyby někdo vyvráil komplet jednu školu (na netu existují velmi dobré kritiky keynesianismu), tak ti lidi budou hlásat stále to samé. Jaký potom má smysl chodit k ekonomům pro rady, když jeden může radit pravý opak toho, co radí druhý?  Jeden tvrdí, že minimální mzdy ano, jiný že ne. Jeden tvrdí, že vyrovnané rozpočty ano, jiný že ne. Jeden tvrdí, že motorem růstu je spotřeba, jiný že úspory. Jeden říká rovná daň, další progresivní, další degresivní, další žádná. Jeden tvrdí, že centrální banka má provádět měnovou expanzi podle potřeby, jiný že konstantně, další že centrální banka nemá vůbec existovat. A takhle by se dalo pokračovat ještě dlouho.

0 0
možnosti

kaktusak

17. 6. 2010 23:55
Re: hmm...

Ono ve fyzice nebo v biologii to není jiné.

0 0
možnosti

ivko12

17. 6. 2010 16:00
ja to pochopil

"Co je to ekonomie a proč vlastně ekonomům lidé nerozumí nebo nevěří" Co je to ekonomie?! Jeste jste to neoblasnil. Proto ekonomum neni rozumet.

A pritom staci napsat, ze ekonomie je veda o... Jasne strucne:-)

0 0
možnosti

chewbacca

17. 6. 2010 16:02
Re: ja to pochopil

Podle meho je ekonomie veda o racionalnim a efektivnim vyuzivani omezenych zdroju. Bohuzel se casto micha s politikou a ideologii a tim padem prestava byt racionalni

0 0
možnosti

kellmorian

17. 6. 2010 16:00
neexaktnost ekonomie

Zatimco cilem mediciny je uzdraveni pacienta co nejschudnejsim zpusobem, cilem fyziku popsat matematikou svet a cilem strojaru vyvinout efektivni stroj podle zadani, tak co je cilem ekonomu? V soucasnem podani ekonomika s co nejvyssimi vynosy aktiv na danou cinnost. Je to ale ideal? Co kdyz s ohledem na psychiku a kvalitu zivota zucastnenych neni idealem ziskat nejefektivneji univerzalni aktiva? Tezko bude lekar mit cil co nejlepe ublizit (i kdyz i taci byli, Mengele, atd.), ale ekonomove to schytavaji nejvic ze stran lidi, kteri nestoji o trzni soutez a hromadeni aktiv.

Takze vase vysvetlovani zbytecnosti minimalni mzdy je podlozeno jen jednim smerem vyvoje spolecnosti, mnoho lidi jej ale nepovazuje za dobry.

Ergo jste jen tzv. "modri svazaci", vlajkonosi, nikoli vedci.

0 0
možnosti

Stará kára

17. 6. 2010 15:55
Obávám se

že přestanu chápat ekonomii.  Tu "nejexaktnější vědu".

0 0
možnosti

abel

17. 6. 2010 15:59
Re: Obávám se

Chce to číst pořádně.

0 0
možnosti

SYETEY-KOTZOUR

17. 6. 2010 15:25
teď už vím, proč ekonomům nerozumíme

....a po článku asi ani nebudeme;-D

0 0
možnosti

misaviki

17. 6. 2010 15:18
Na neviditelnou ruku jste zapoměl!

Na Adama Smitha a jeho "neviditelnou ruku trhu" jste zapoměl, to je úplný prazáklad :-)

0 0
možnosti

Paeris Kiran

17. 6. 2010 15:19
Re: Na neviditelnou ruku jste zapoměl!

Ta tu ovšem naposled byla tak před sto lety.

Za současné problémy světa opravdu nemůže.

0 0
možnosti
  • Počet článků 101
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1911x
Ctím liberální principy. Nemyslím, že vím nejlépe, co by měl, kdo dělat, nebo jak by měla vypadat kultura. Chtěl bych objasňovat některé myšlenky svobody.