Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zani

11. 10. 2009 11:25
Jen teorie

S Liberalismem je to asi jako s komunismem. Teorie je napsaná, dokonce propracovaná na několik způsobů. Teoreticky musí komunismus fungovat, když všichni budou pracovat podle svých možností a od společnosti si brát podle své potřeby. To musí fungovat. A jak to dopadlo? Tyto teorie totiž zásadně nepočítají s lidskou povahou.  Jsou lidi nekonečně nenažraný, nekonečně líný a 90% něco mezi tím. Názor na Liberalismus v Česku mezi prostým lidem pomáhal vytvořit V.Klaus. Proto je Liberalismus mezi lidmi na úrovni sprostého slova. Je jedno kdo vytvořil jaké teorie a varianty. Pro mě znamená Liberál člověka , kterej prosazuje Klausovi myšlenky, že stát má zasahovat co nejméně, trh to vyřeší. Kam vede liberalizace , kterou předvedl Busch , v bankovním sektoru, to vidí i slepej. Situace je dneska taková, že čím více liberalismu , tím více musí bejt zákonů a úřadů na  hlídání šílenejch monstrpodniků. Jinak nás ožebračej úplně.

0 0
možnosti

admiral666

11. 10. 2009 11:28
Re: Jen teorie

Kdo je ten Busch? Nekdo z nemecke centralni banky? To, jak se zda liberalismus z laickeho pohledu tobe, je nepodstatne. Dulezite je, co je liberalismus doopravdy, coz nic nemeni na tom, ze je to reverzne stejne zcestna idea, jako ten idealisticky komunismus. Clovek by si sice vydelal bez dani mnohem vice, ale jak by si musel zpetne vse platit, tak by zas o vse prisel, leckdy i o zdravi ci zivot.

0 0
možnosti

abel

10. 10. 2009 16:34
Reakce na všechny pomatence v této diskuzi.

Myslím, že při porovnání článku s vašimi příspěvky každý pozná, na co jsem upozorňoval. Jsou různé hladiny, které nerozlišujete. Plácáte páte přes deváté, nevíte s jakými myšlenkami je liberalismus, který zastávám, spojen a to vše i přesto, že jsem to v článku popsal a uvedl. Nečtete nebo neumíte číst a je to pro vás symptomatické. Někdy mám pocit, že jste alergičtí na inteligenci. Bohemisti, historikové, sinologové i politologové jsou lidé, kteří mohou mít své chyby, ale jsou vzdělaní, dělají nějakou práci a to prosím většinou ne zašívárnu.Pokud takovými lidmi pohrdáte, tak mi je jasný váš psychologický profil. Jen tak mimochodem, j@ck evidentně nečetl můj článek, kde jsem psal o skutečném významu teorie neviditelné ruky trhu, kterou uznávám, co k tomu mám více dodávat?

0 0
možnosti

pravicerulez

10. 10. 2009 16:42
Re: Reakce na všechny pomatence v této diskuzi.

liberalismus ktery vy zastavate .... ano to je presne, ale to neni jediny liberalismus ;-D

0 0
možnosti

j@ck

10. 10. 2009 13:48
na te hloupe VSE vas snad tisknou pres kopirak

copak vam nestacila lekce z 90. let, kdyz postkomunisticky pohrobek Klaus provadel privatizace dle hesla "pro ekonomiku je nejlepsi zhasnout a nechat pusobit volnou ruku trhu", protoze ve tme preci "nejdou rozeznat spinave penize od cistych"?

reknu vam pravdu: zakladem fungujici ekonomiky je pravni stat s transparentnimi a vymahatelnymi zakony, ne liberalni anarchisticka dzungle podporujici vznik privatizacnich mafii, oligarchu a klientelismu. a jeste byste mel vedet, ze mezi zakonem a regulaci neni zadny rozdil, to jen abych vam prelozil do vaseho liberalistickeho newspeaku

0 0
možnosti

pravicerulez

10. 10. 2009 17:13
Re: na te hloupe VSE vas snad tisknou pres kopirak

tyhle typkove jsou na vse v mensine. jenom jsou nejhlucnejsi, konec koncu tak to bylo vzdy u priznivcu nejakych jednoduchych fanatickych hnuti ktery mely patent na pravdu. projdete se po vse nekdy a zeptejte se na liberalni institut schwarze nebo sevcika. tri ctvrte studentu si pred vami odplivne ;-D

0 0
možnosti

pravicerulez

10. 10. 2009 13:35
hmm to ze vy jste zuzil

pojem liberalismus neznamena ze mate pravdu, navic netusim proc automaticky jste se rozhodl jiste mysleni nazvat mrtvym no a navic kdyz sam uvadite ze obama je liberal tak tim uznavate velkou sirku onoho vyznamu ;-D

0 0
možnosti

admiral666

10. 10. 2009 12:36
liberalove = pomatenci nevidici dusledky

Cely koncept slavneho liberalismu nepocita s (ceskou?) vycuranosti a snahou vse osidit. Na tom by velkolepe zkolaboval.

A mimochodem do definice "pokud se jednotlivec rozhodne studovat, jeho tužbou je pravděpodobně získat lepší kvalifikaci, ergo lepší zaměstnání, ergo lépe se zabezpečit, ale nepřemýšlí o tom, že tím přispěje celé společnosti tím, že zvýší její vzdělanost a tedy i schopnost rozvoje" se zapocitavaji i ruzni studenti politologie, historologie, bohemistiky, japanistiky a podobnych zasivaren?

0 0
možnosti

jeste asocialnejsi grupa

10. 10. 2009 13:25
Re: liberalove = pomatenci nevidici dusledky

pokud by tady fungoval opravdovy liberalismus, tak vetsina vyse uvedenych studentu by pochcipala hlady pod nejblizsim mostem, nebot trh si zada naproste minimum absolventu uvedenych oboru ... misto liberalismu tady ale mame hentyn onen socialni stat, a tak to vypada, jak to vypada.

0 0
možnosti

Totedyne

10. 10. 2009 10:01
to není jen u liberálů

To že k liberálům se hlásí rozdílné skupiny není nic překvapivého. I ke komunistům se hlásí rozdílné skupiny, nelze házet do jednoho pytle stalinisty, reformní komunisty, anarchisty apod. Do určité míry lze anarchisty a reformní komunisty přiřadit k určitým liberálům. Nikoliv k těm, kteří se hlásí k "Rakouské škole", tato "škola" zahrnuje pravicové extremisty, kteří mají to štěstí, že žádná demokratická společnost není ochotna jejich pochybné experimenty zkoušet v praxi.

0 0
možnosti

rezjir

10. 10. 2009 10:12
Re: to není jen u liberálů

Nejkrásnější je, že libertariánci za nejlepší poměry považovali svého času somálské uspořádání stateless society.

0 0
možnosti

rezjir

10. 10. 2009 9:41
Úplně vám vypadlo

jako dezinterpretaci liberalismu vlastně napadáte. Chtělo by to citovat.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS