Proč budu volit Mirka Topolánka

11. 01. 2018 22:12:08
Oproti první přímé volbě prezidenta v roce 2013 je kvalita kandidátů mnohem vyšší. Dnes se mám mezi kým rozhodovat. Pro mě jsou Mirek Topolánek, Michal Horáček i Jiří Drahoš velmi positivní volbou.

Je příjemné se rozhodovat mezi kandidáty, kteří toho nejen hodně dokázali a byli aktivní součástí vývoje České republiky a prezentují hrdou zemi. Rozhodně bych neměl pocit studu, kdyby byl prezidentem kterýkoliv z těchto kandidátů. Nechci být neuctivý k ostatním kandidátům, kteří mají také své kvality, ale přijde mi jasné, že tři výše zmínění v této kandidatuře vyčnívají nad ostatní. A nejmenuji Miloše Zemana, jehož jsem do svého výběru nemohl zařadit kvůli jeho socialistickým idejím, štěpení národa, spolupráci s trestně stíhaným premiérem, obklopování se demagogy a patolízaly.

Mezi těmito třemi kandidáty jsem se rozhodoval na bázi ideologické shody, postoji k zahraniční politice (EU a NATO), vnímání ekonomických témat, akcentace svobody, osobnosti, a konkrétnosti kampaně.

Začnu tedy odzadu.

Konkrétnost kampaně

Nejméně konkrétní a sebejistý mi v kampani přišel Jiří Drahoš. Už na jeho webových stránkách je pár abstraktních témat, u kterých se vytrácí pointa, a bohužel je konstatují v programu všichni ostatní kandidáti. V debatách Drahoš často dává odpověď ano i ne. Nejvíce konkrétním je Mirek Topolánek na svých webových stránkách, ve velmi intenzivní kampani a debatách se rád věnuje konkrétním případům.

Osobnost

Michal Horáček si uvědomuje důležitost emocí v rozhodování lidí a jeho osobnost renesančně protkaná uměním a podnikáním vyzařuje schopnost využít příležitost ale zároveň se chovat velmi adekvátně situaci.

Mirek Topolánek je bodrý chlap, který minimálně dříve mohl být i dost bouřlivý obzvláště pod tlakem médií. U něj vnímám sílu a odolnost ustát těžká klání. Nemyslím si, že je to jen první dojem. Je taky úctyhodné kolik práce Mirek Topolánek na sobě odvádí a jak energický je. Rozhodně na mě působí jako pozitivní lídr.

Jiří Drahoš je velmi slušný člověk, který mě ale svojí osobností nijak nezaujal.

Akcentace svobody

Mirek Topolánek je z mého pohledu jediný z těchto tří kandidátů, u kterého můžu říct, že svobodu jednotlivce silně pociťuje a považuje za důležitou. Ve své kampani mluvil o potřebě o svobodu neustále bojovat a tom, že nikdy není jistá. Myslím, že to je důležitá myšlenka, která je hodně lidem lhostejná, a v kampani se často u ostatních nevyskytovala.

Ekonomická témata

Pro mě má jednoznačně Mirek Topolánek nejlepší teoretické a praktické znalosti a zkušenosti, aby mohl z pozice prezidenta nejlépe obsadit radu ČNB a zároveň, aby jeho postoje a komentáře k této tématice měly hloubku. Jde vidět na Mirku Topolánkovi, že mu jsou blízká veškerá ekonomická témata. Příkladem může být jeho vyjádření, že je proti regulaci kryptoměn. Pozitivem Jiřího Drahoše v této oblasti je fakt, že poradcem pro ekonomii/ekonomiku v jeho týmu je Lukáš Kovanda.

Zahraniční politika

Drahoš i Horáček by z mého pohledu mohli mít mírně naivní postoj k EU. Topolánek je obezřetný ohledně EU a jejího rozpínání v podobě řídícího superstátu. Integrace do měnové unie neboli přijetí Eura pro něj taktéž není bezproblémové na rozdíl od jeho protikandidátů.

Ideologie

Horáček a Drahoš vstupují do této volby jako apolitičtí kandidáti. Je u nich opravdu těžké je jakkoliv ideově zařadit. Pro mě je mnohem uchopitelnější pravicová orientace Topolánka a to že existuje historie jasných kroků v této oblasti jako třeba sjednocení daňových sazeb.

Není pro mne důvěryhodné, když někdo často nemá na velkou část témat silný názor a kandiduje na prezidenta. Díky tomuto pro mě finální volba byla mezi Michalem Horáčkem a Mirkem Topolánkem.

Nakonec je pro mě nejdůležitější to, že Mirek Topolánek má zkušenosti, kdy selhal v rámci politické kariéry, ustál toto selhání a jde na něm vidět, že se poučil a je mnohem pokornější, lidštější a zvládne tím pádem lépe případné těžké situace v budoucnosti při řešení vládní situace s Andrejem Babišem.

Souhrnem:

Topol:

  • je opatrný v otázce přijetí Eura
  • si je vědom, že integrace EU není na správné cestě
  • není extrémista a raději zatím setrvá v EU
  • je obecně proti regulacím
  • je energický
  • je pozitivní
  • je člověk, který si váží svobody
Autor: Adam Ábelovský | čtvrtek 11.1.2018 22:12 | karma článku: 28.49 | přečteno: 1191x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.35 | Přečteno: 241 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.05 | Přečteno: 218 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.04 | Přečteno: 623 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 101 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1911

Ctím liberální principy. Nemyslím, že vím nejlépe, co by měl, kdo dělat, nebo jak by měla vypadat kultura. Chtěl bych objasňovat některé myšlenky svobody.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...