Za vládní krizi může evoluce

11. 04. 2012 19:11:59
Lidský mozek se vyvinul v době, kdy bylo běžné sbírat plody rostlin a lovit, žít v malém společenství lidí. Od té doby evoluce člověka příliš nepokročila. Architektura mozku zůstala takřka ve stavu této společnosti.

Mozek si ulehčil svojí práci tím, že si vytvořil moduly, které se starají o automatičtější fungování mozku, tak aby zbylo dost kapacity na zbytek operací. Tyto moduly se utvářely právě v době, kterou jsme popsaly, a jsou mezi nimi například modul pro jazyk nebo pro sexuální a „pářící“ chování. Mohli bychom to nazvat dělbou práce mozku.

V době, ve které byl hlavním účelem sběr plodů a lov, tak aby se skupina nasytila, se homo sapiens nesetkal s velkou dělbou práce, ani s hromaděním kapitálu, rozhodně se v jednom životě nesetkal s technologickou změnou a dokonce s žádnou změnou bohatství. Člověk se ovšem již tehdy setkal se směnou a také se zanedbáváním pracovních povinností, a tak se mozek evolučně na toto připravil. Nejen, že lidé dnes excelují ve směně, ale také rozpoznávají podvodníky. Společenství bylo také velice rovnostářské. Všichni se měli zhruba stejně a podléhali zhruba stejnému prostředí. Dnešní moduly jednotlivců jsou opravdu adaptovány na takovéto prostředí.

Ukazuje se, že lidé nechápou ekonomii, právě z těchto evolučních důvodů a vytváří si svojí Lidovou ekonomii (Rubin)*, chcete-li intuitivní, kde se bohatství jen přerozděluje a pracovních pozic je stále stejně. Statický pohled, který nebere v potaz produkci a spotřebu a technologickou změnu, způsobuje naprosté nepochopení ekonomických zákonů.

Stejně jako se musíme naučit číst, musíme se naučit i ekonomii a její zákony. Podle dat z průzkumu Američanů a ekonomů na téma ekonomie se ukazuje, že veřejnost neznalá ekonomie se například při otázce, jaký je zisk firem, v průměru klaní k odpovědi cca 50 %, přičemž realita je, že firmy realizují zisky ve výši 3 %. Jindy jsou ne-ekonomové mnohem pesimističtější, co se týče minulosti, současnosti ale i budoucnosti než ekonomové.

Ne-ekonomové po vzoru evolučního uzpůsobení mozku vnímají ekonomiku jako uzavřený proces, kde je fixní množství bohatství, práce atd. Považují obchod za transakci s nulovým součtem. Přičemž obchod nastává tehdy, je-li pro obě strany výhodný a je z definice výhrou pro obě strany. Stejný fixní pohled najdeme i ve vyzdvihování zločinců jako byl Robin Hood nebo Kmotr, kteří by sice ve světě Lidové ekonomie pouze přerozdělovali, ovšem v reálném světě snižují reálné bohatství všech, protože odebírají zdroje z efektivní alokace a zvyšují náklady na ochranu před zločinem.

Mezi glorifikované nebo raději volené zločince také patří politici. Ti prosazují neefektivní ekonomické politiky, zvyšují daně a regulace, protože lidé jsou evolučně uzpůsobeni nepochopit, proč jsou tyto neefektivní. Řešením je možná vysvětlování ekonomie širšímu publiku. Hlavně jeho širší zavedení na středních školách. Důkazem toho, že ani toto nemusí problém řešit, jsou ekonomové, kteří používají podobnou Lidovou ekonomii.

* Rubin. Folk Economics.

Autor: Adam Ábelovský | středa 11.4.2012 19:11 | karma článku: 16.98 | přečteno: 1105x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.65 | Přečteno: 597 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 904 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1572 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 496 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 101 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1911

Ctím liberální principy. Nemyslím, že vím nejlépe, co by měl, kdo dělat, nebo jak by měla vypadat kultura. Chtěl bych objasňovat některé myšlenky svobody.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...