Krize kapitalismu nebo krize intelektuálů?

26. 01. 2012 20:01:03
Kapitalismus v krizi? Opravdu? Ne, kapitalismus není v krizi. Dnešní společnost totiž s kapitalismem nemá nic společného. V krizi jsou vlády a jejich socialismus!

Žijeme v kvazi-kapitalistickém zřízení, které je opravdu v krizi. Ve většině vyspělých zemí je až 50 % ekonomiky řízeno státem, kapitalismus v nich funguje napůl se socialismem. Je to ona třetí cesta, kompromis. Jenže v tomto kompromisu se ztratila pravidla kapitalismu.

Dnes selhávají vlády. Jsou zadlužené nad únosnou míru. A do těchto dluhů je stáhnul kapitalismus? Ne, byl to sociální stát (stát blahobytu) a představa, že už bude jen dobře a vše bude nekonečně růst. Byl to kolektivistický přístup k lidským právům. Byl to neúměrný nárůst síly zájmových skupin. Kapitalismus stál na právech jednotlivců, na tolerování svobody jejich činnosti a činnosti jejich ducha, na spontaneitě společenského vývoje a vytváření pravidel. Na těchto principech stál zvrat v lidských dějinách, rozmach vědeckého pokroku a výrazné zlepšení životní úrovně, troufám si tvrdit všech společenských tříd. Euroatlantická civilizace nevzkvétala na principu veřejného blaha a kolektivních práv, ba naopak vzrostla s nárůstem tolerance jednotlivce. Dnešní svět může být jiný, ale to neznamená, že v něm má kapitalismus selhat, neboť jeho principy platí bez ohledu na dobu. Jejich platnost dokonce vzrůstá s komplexitou společnosti. Svoboda jednotlivce má ve všech dobách stejnou hodnotu. V dobách, kdy se toto začalo zpochybňovat, se začaly tvořit základy totalitního státu. Když byl základní kámen kapitalismu otesán, zbyla nám jen cesta do otroctví.

Tuto cestu si vytyčil každý, kdo byl a je příliš netrpělivý před dalším a dalším bohatstvím a před progresí všeho druhu. Každý volič, který si nechal líbit vlády, které mu přinášely zdánlivou prosperitu skrze dluh a na úkor budoucnosti a dalších generací. Každý, kdo si neuvědomil zhoubnost takovéto domýšlivosti, že můžeme řídit společnost a když ne úplně tak alespoň napůl. Všichni, kteří se odklonili od ctění osobní svobody a od její ochrany ať už byla vlastní či cizí. O své iluze jste Vy všichni bojovali velmi dlouho, a čím déle jste bojovali, tím více jste svoje iluze přijímaly a rozšiřovaly a tím větší zpětný úder si sami na sebe přivolali.

A dnes v Davosu intelektuálové a elity světa debatují o kapitalismu, aby prohloubily naše iluze? Vždyť kapitalismus je na konci s dechem, avšak nikoliv protože by sám selhal. Nezvládá však táhnout těžké závaží socialismu na svých zádech. Je to lokomotiva, na kterou se neustále napojují další a další vagóny. Otázkou tudíž není, co udělat s kapitalismem, nýbrž co udělat s těmi vagóny, které odpojit, a které nechat být. Co udělat se socialismem, který užírá prosperitu a svobodu. Jak se vrátit zpět ke kapitalismu?

Namísto vytváření ideálních podmínek pro rozvoj prosperity, svobody a bezpečnosti jednotlivce jsme mu začali více nařizovat a zakazovat. Co takhle se vrátit k vytváření ideálních podmínek pro kapitalismus? Co třeba zkusit přestat žít na dluh a na úkor druhých? Co třeba přestat diktovat lidem, jak se mají chovat a jen omezit jisté deviace? Co kdybychom se omezili na ochranu svobody jednotlivce a na jeho bezpečnost a zanechali sociálního inženýrství a řízení společnosti? Prostě bychom nastavili rámec a nechali jednotlivce, ať tvoří.

„Ze státu dělalo vždycky peklo na zemi to, že se člověk pokoušel udělat si z něho nebe.“ - F. Hölderlin

Autor: Adam Ábelovský | čtvrtek 26.1.2012 20:01 | karma článku: 29.25 | přečteno: 1617x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 7.57 | Přečteno: 122 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 12.51 | Přečteno: 318 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.61 | Přečteno: 233 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.68 | Přečteno: 650 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 101 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1911

Ctím liberální principy. Nemyslím, že vím nejlépe, co by měl, kdo dělat, nebo jak by měla vypadat kultura. Chtěl bych objasňovat některé myšlenky svobody.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...